Slave i kućna okupljanja rasplamsali koronu: Nagli skok zaraženih u Lučanima

03.12.2020

07:44

0

Najveći broj hospitalizovanih iz ove opštine je u čačanskoj bolnici, koja je prepuna, pa se ubrzano radi kako bi specijalna bolnica u Ivanjici prešla u kov

Slave i kućna okupljanja rasplamsali koronu: Nagli skok zaraženih u Lučanima
Copyright RINA

Jedno od žarišta koronavirusa u Moravičkom okrugu je i opština Ivanjica gde je samo za dva dana obolelo čak 95 lica, a za nepunih deset dana kroz kovid ambulantu je prošlo više od dve hiljade lica.

Najveći broj hospitalizovanih iz ove opštine je u čačanskoj bolnici, koja je prepuna, pa se ubrzano radi kako bi specijalna bolnica u Ivanjici prešla u kovid režim.

– U prtekle dve nedelje imamo preko 300 potvrđenih pozitivnih pacijenata i preko dve i po hiljade pregleda, a povećanom broju doprinele su slave i proslave u prethodnom periodu, odnosno mere koje nisu poštovane – kaže za RINU Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

RINA

Kada je reč o specijalnoj bolnici i njenom opremanju, Mitrović kaže da je ona kapaciteta 200 ležajeva, od čega će polovina biti iskorišćena za kovid bolnicu.

– Opremanje je u toku, stigli su CTG, pokretni rendgeni, stiže kiseonik i očekujemo da će do kraja sedmice biti primljen prvi pacijenti u kovid bolnicu – rekla je ona.

Namirnice i lekove, po odluci Kriznog štava, dostavljaju se u seoska područja ljudima koji se nalaze u izolaciji.

Pročitajte još: Sve više zaraženih: U Lebanu uvedena vanredna situacija

U opštini Lučani , od 27. oktobra do danas registrovano je 474 slučaja zaraze, što je veliki skok, ako se uzme u obzir da je u prvom talasu bilo obolelo samo sedam osoba. Među novoobolelima je i troje dece, a njih osam je još uvek suspektno.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u ovoj opštini, najveći problem je neodgovornost građana.

– Oboleli od kovida , sa lakšom kliničkom slikom nesmetano se kreću, kao i lica koja su i izolaciji. Neodgovorno ponašanje dovelo je do ove situacije. Krenula je sezona kućnih okupljanja, završeni su poljoprivredni radovi i sve to pospešuje dalje širenje virusa. Situacija je zaista alarmantna – kaže Stefanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike