Beloglavi supovi u Srbiji izumiru: Prijepoljci pokrenuli akciju da se zaštiti ova retka vrsta

07.12.2020 | 11:12

Autor: Jovana Vrećo

Kratkoročni cilj projekta je obezbeđeno kontinuirano snabdevanje hranilišta Kašan uginulim životinjama koje predstavljaju hranu za beloglave supove

Copyright RINA

Udruženje građana Jadovnik pokrenulo je inicijativu pod nazivom „Zaštitimo beloglavog supa“.

Pr ojektne aktivnosti počele su 01.decembra i trajaće do 28. februara naredne godine. Inicijatvu je podržala organizacija ORCA u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“.

Kratkoročni cilj projekta je obezbeđeno kontinuirano snabdevanje hranilišta Kašan uginulim životinjama koje predstavljaju hranu za beloglave supove, kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva – poljoprivrednih gazdinstava i klanica koje će otpad uginulih životinja kojim raspolažu usmeravati na hranilište.

-Naše udruženje „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Kako bi realizovali gore navedenu inicijativu neophodna je saradnja sa svim poljoprivrednim gazdinstvima, vlasnicima klanica, podstaći privatno i javno partnerstvo kako bi se doprinelo boljoj zaštiti životinja na ovom području – navode iz UG „Jadovnik-oaza netaknute prirode“.

Pročitajte još: U Srbiji postoji 351 vrsta ptica, građani u proseku znaju za 10: Do znanja o pernatim komšijama uz mobilnu aplikaciju

Jovanovići iz Topole drže sove kao kućne ljubimce: Porodica srušila verovanja da noćne ptice donose smrt i nesreću

Kroz ovu inicijativu može se doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa kroz saradnju sa lokalnom zajednicom – tako što će se obezbediti „prirodnu reciklažu“ otpada životinja sa klanica i poljoprivrednih gazdinstava njegovim odvoženjem na hranilište Kašan.

– Ovim putem želimo da uputimo apel građanima i da ih podstaknemo na buduću saradnju kako bi zajedničkim delovanjem omogućili da otpad uginulih životinja ne završava u koritima reka ili na deponijama već da se plasira na hranilište Kašan –  kažu u Udruženju građana iz Prijepolja.

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod građanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA