Misteriozno imanje u selu Ojkovica: Na drvetu niču plodovi u obliku krstića, meštani kažu da je tu nekad bila velika svetinja (FOTO)

20.05.2021 | 09:38 >> 11:55

Autor: J. B. O.

Smatra se da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mesto dobilo ime Gradina

Copyright RINA

Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopisno selo Ojkovica, čiji se meštani bave poljoprivredom, ali im je jedna parcela zabranjena za ispašu stoke. U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njemu nalazila velika svetinja.

– Mom ocu su umirala sva muška deca, i tada mu je jedna žena rekla kako nije dobro kada krave pasu po svetinji. Od tog trenutka on je tu praksu prekinuo. Tada je njegova prva žena preminula, a on se ponovo oženio i dobio mene. Od kada sam stasao, ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, a i svi ostali meštani veoma poštuju ovo mesto – rekao je stanovnik Ojkovice Marjan Rogović.

Copyright RINA

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama s razlogom izazivaju znatiželju meštana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Pre nekoliko godina mesto je posetio i vladika žički Hrizostom, koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

– Smatra se da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mesto dobilo ime Gradina, a meni su stari pričali da se na našem imanju nalazio manastir. Ono što je specifično i kao neki božji znak, jeste to da ovde skoro ništa ne niče, samo jedna biljka čiji su plodovi u obliku krstića – kaže Marjan.

Copyright RINA

Misteriozno imanje u Ojkovici obilazili su i istoričari, koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila božja kuća, kao i rimsko naselje. Njihove pretpostvake tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi, Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

Copyright RINA

– Dok sam orao parcelu pod heljdom, ugledao sam čudan predmet, a kad sam ga bolje zagledao i uzeo u ruke, video sam da je u pitanju metalni nož. Moj sin je kasnije, guglajući na internetu, zaključio da veoma liči na koplje iz vremena Ilira, staro čak nekoliko hiljada godina. Komšija i ja smo ga stavili na sigurno mesto i ono čeka istoričare – rekao je ovaj meštanin Ojkovice.

Pročitajte još:

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora da bi tu svoju nameru sproveli u delo.

– Ukoliko sve to izostane, na tom mestu ja ću da postavim krst, da bi se bar na neki način znalo da je ovde nekad bila velika svetinja – zaključio je Marjan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA