Novogodišnje brojanje ptica: Počinje takmičenje "Ptice moje hranilice"

15.12.2020

10:45 >> 10:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine

Novogodišnje brojanje ptica: Počinje takmičenje "Ptice moje hranilice"
Copyright Promo/ Društvo za proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu zaredom organizuje jedinstveno takmičanje u zimskom prihranjivanju ptica koje ove godine ima praznični karakter, “Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica”.

Iz Društva navode da je za početak potrebno postaviti jednostavnu hranilicu za ptice i redovno ih prihranjivati neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem.

– Hranilica će sigurno olakšati potragu za hranom pticama tokom zimskih meseci, ali će učiniti i vaš život ispunjenijim. Posmatranje ptica ima blagotvorno dejstvo na psiho-fizičko zdravlje ljudi i čini svojevrsnu vezu čoveka sa prirodom – objašnjavaju oni.

Pročitajte još: Dragan već 12 godina u svom domaćinstvu uzgaja najlepše ptice na svetu (FOTO)

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine i u njemu mogu učestvovati osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije. Da biste učestvovali u takmičenju, potrebno je da, kako navode iz Društva za proučavanje ptica Srbije, posmatrate ptice koje posećuju vašu hranilicu i svoja zapažanja zabeležite popunjavanjem izveštaja.

– Učesnik u takmičenju je svako ko najmanje jednom pošalje izveštaj sa hranilice. Najbolje je da jednom sedmično pošaljete najbolji zabeleženi rezultat za tu sedmicu. Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristite besplatnu aplikaciju ’Ptice na dlanu’ – savetuje Nataša Jančić, organizatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Promo/ Društvo za proučavanje ptica Srbije

Cilj takmičenja je, kako navode iz Društvam da se motivišu građani da prihranjuju ptica tokom zimskih meseci, ali i da na taj način obrate pažnju na prirodu u svom okruženju: – Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u vašem komšiluku. Ptice su najbolji ambasadori zaštite prirode, a ovo je sjajna prilika da ih upoznate tako što ćete im ponuditi hranu.

Promo/ Društvo za proučavanje ptica Srbije

– Takmičenje ’Ptice moje hranilice’ prošle godine trajalo je 12 sedmica. Tokom tog perioda, učesnici su izbojali više od 12.000 jedinki ptica i zabeležili 48 različitih vrsta na svojim hranilicama – kaže Jančić i dodaje: – Podaci koje takmičari šalju u svojim izveštajima izuzetno su značajni. Informacije poput vrsta koje posećuju hranilicu, njihove brojnosti i ponašanja važni su podaci koj služe za procenu ugroženosti populacija ptica i njihovu zaštitu.

Promo/ Društvo za proučavanje ptica Srbije

Pobednici takmičenja „Ptice moje hranilice“ biraće se u sledećim kategorijama: 1) hranilica sa najviše različitih vrsta; 2) hranilica sa najviše jedinki ptica; 3) najlepša fotografija na fotokonkursu; 4) likovno/literarni konkurs za decu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike