24SEDAM RUMA Obeležen Dan borca: Položeni venci na Spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata (FOTO)

04.07.2023

15:25

0

Autor: 24sedam

Predrag Vukmirić, sekretar OO SUBNOR Ruma, istakao je da je srpski narod bio prvi koji se digao u oružanu borbu protiv fašizma u porobljenoj Evropi

24SEDAM RUMA Obeležen Dan borca: Položeni venci na Spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata (FOTO)
Copyright Opština Ruma

4. jul, Dan borca, obeležen je danas u Rumi polaganjem venaca na Spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata, na Gradskom groblju.

Venac su položili predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a, boračkih organizacija, političkih partija i građani.

Predrag Vukmirić, sekretar OO SUBNOR Ruma, istakao je da je srpski narod bio prvi koji se digao u oružanu borbu protiv fašizma u porobljenoj Evropi. Taj korak je imao globalni značaj, zaustavljajući opasnost koja je pretila celom svetu.

"Mi danas kao potomci naših slavnih predaka duzni smo da se setimo boraca za slobodu protiv fašizma, kao i svih stradalih u svim oslobodilačkim ratovima našeg naroda, to činimo i danas. Takođe obavezujemo se da ćemo se sećati svih stradalih kako iz Drugog svetskog rata, tako i iz Velikog rata i ratova posle 1990. godine kao i NATO agresije 1999. godine", poručio je Vukmirić.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević je upozorio da i dalje postoji velika opasnost za svet od fašističke i nacističke ideologije. Iako su svi mislili da je u maju 1945. godine kapitulacijom fašista došao konačan kraj neviđenog istorijskog zla, kaze Kovačević, niko se nije nadao da će se samo nekoliko decenija kasnije to isto zlo, u malo sofisticiranijem obliku, ponovo ovaplotiti, da će nam umarširati na istorijsku i političku scenu.

"Posle nekoliko decenija fašizam ponovo pokazuje svoje novo lice, nikako ne sme da nas obeshrabri i učini malodušnima i da smatramo da je zrtva onih koji su dali svoje zivote za slobodu bila uzaludna. To samo govori da mozda mi kao narod i kao pojedinci nismo iz istorije izvukli sve pouke koje je bilo potrebno da nam se zlo ne bi ponovilo. Moramo imati na umu da ovakve datume i ovakve podvige ne smemo nikada zaboraviti, jer ako ih budemo zaboravili zlo će se vraćati u još većem i gorem obliku. Mi kao narod danas moramo biti jednistveniji nego ikada, jer podele među nama su najplodnije tlo da mračne sile zavladaju na istorijskoj i političkoj sceni i pokazu sav svoj razorni kapacitet", istakao je Kovačević.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike