24SEDAM RUMA Pokrajinska Vlada dodelila Opštini Ruma sredstva za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta

25.10.2023 | 21:00

Autor: 24sedam

Aleksandra Ćirić Bošković zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu na značajnoj podršci u naporima da se zatvore sve divlje deponije na teritoriji Rume

Copyright Opština Ruma

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora vrednih ukupno 320 miliona dinara bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Ugovori su potpisani s predstavnicima 13 lokalnih samouprava: Ruma, Zrenjanin, Žitište, Čoka, Nova Crnja, Inđija, Novi Kneževac, Beočin, Sečanj, Odžaci, Alibunar, Bečej i Irig.

Nakon potpisivanja ugovora, predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na značajnoj podršci u naporima da se zatvore sve divlje deponije na teritoriji Rume.

„Uklanjanjem divljih deponija, zajedno gradimo temelje za stvaranje održive i blistave životne sredine, koja je značajna ne samo za nas danas, već i za život naših budućih generacija", naglasila je predsednica opštine Ruma Ćirić Bošković.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski istakao je tom prilikom da je Sekretarijat ove godine inicirao da se u Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta uvrsti nova konkursna linija koja je namenjena za rešavanje problema divljih deponija koje se nalaze na poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini, pri čemu će otpad biti odlozen gde je i predviđeno, a zemljište biti korišćeno u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

„Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje troškova za uklanjanje otpada primarnom separacijom ili drugim tretmanom na mestu gde postoje divlje deponije, i radi maksimalnog iskorišćavanja komunalnog otpada – za njegovo utovarivanje, transport i odlaganje na registrovane deponije i lokacije koje su planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave predviđene za to“, izjavio je podsekretar Aleksandar Panovski i naglasio da će na taj način biti sprečene sve negativne emisije i loš uticaj deponija na okolinu.

„Ovim projektima će sa divljih deponija u AP Vojvodini biti uklonjeno i odlozeno blizu 125.000 kubnih metara otpada, čime će se osloboditi gotovo 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini“, naglasio je Panovski.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam