Brz oporavak risa Riste! U novembru ga je udario automobil, a već u petak će biti svoj na svome!

01.02.2023 | 15:40

Autor: Redakcija 24sedam

On će nositi GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana

Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka "Đerdap", oporavljen je i biće vraćen 3. februara u svoje prirodno stanište - područje Nacionalnog parka "Đerdap".

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Navodi se da je brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park "Đerdap" i u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom povređeni ris transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ministarstvo je izdalo dozvole za markiranje risa i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalnog parka Đerdap, biće prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji.

Ris Rista nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka "Đerdap" nastanjuje između 10 i 12 jedinki, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP Nacionalni park "Đerdap", prisustvovati su vraćanju risa u prirodno stanište.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam