Neverovatan radni raspored profesorke Jelene: Ponedeljkom istoriju predaje u Guči, utorkom u Vraćevšnici, pa autobusom putuje na Kosmet

10.12.2022 | 21:19

Jelena Petrović dodaje da je Školskoj upravi u Čačku već uputila dopis da preispitaju ovu nelogičnu raspodelu

Copyright RINA

Kada se odlučila na rad sa decom kao profesorka istorije, Jelena Petrović iz Čačka znala je da neće biti lako, ali ni u najluđim snovima nije očekivala da će joj za obavljanje ovog posla biti neophodna moć teleportacije. Ova profesorka nema pun fond časova i do sada je predavala u Osnovnoj školi u selu Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, ali i u srpskoj enklavi Babin Most u opštini Obilić. Kako bi ispunila potrebnu normu njoj je ove godine odlukom Radne podgrupe Školske uprave u Čačku ponuđeno da pored ove dve, predaje i u Osnovnim školama u Lučanima i Guči, što je fizički praktično nemoguće izvesti tokom jedne radne sedmice.

- Ponedeljkom prva dva časa držim u Guči, druga dva u Lučanima. Utorkom predajem u Vraćevšnici, nakon tih časova evo već deset godina u dva sata posle ponoći sedam na autobus i idem na Kosovo i sredom i četvrtkom tamo imam nastavu. Potom se u četvrtak popodne vraćam za Čačak i u petak ponovo idem u Vraćevšnicu. Ovo je fizički neizdrživo i preteško, ali ovaj predlog Radne podgrupe nisam smela da odbijem po zakonu, skinuli bi me sa B liste tehnoloških viškova - izjavila je ova profesorka istorije.

RINA
Jelena Petrović ima neverovatan raspored

Ona dodaje da je Školskoj upravi u Čačku već uputila dopis da preispitaju ovu za nju nelogičnu raspodelu. Navodi da se možda moglo iznaći i neko drugo rešenje, jer su u čačanskoj Gimnaziji i Osnovnoj školi u selu Zablaće pored Čačka potrebni upravo nastavnici istorije. Obraćala se direktorima ovih obrazovnih ustanova, ali kako kaže, odgovor nije dobila.

- Imam troje dece koju skoro uopšte i ne viđam. Ovakav način rada utiče i na život moje porodice. Oni čekaju vikende i raspust kako bih mogla i njima da posvetim vreme. Maksimalno se trudim da im udvoljim, ali sam na ivici fizičke snage i to utiče na svaki segment mog života - kaže Jelena.

Sa druge strane, iz Školske uprave u Čačku kažu da su iako je zaposlena u Školskoj upravi Kosovska Mitrovica, profesorki Jeleni Petrović "izašli u susret u skladu sa mogućnostima".

RINA
Profesorka iz Čačka ima neverovatan radni raspored

- Ove godine ona se za taj procenat fonda časova koji joj se nedostaje ponovo obratila nama. Mi smo je uputili u srednju školu u Dragačevu i u ovom trenutku ne vidimo ništa sporno s obzirom na to da su tu slobodni časovi istorije. Naišli smo na razumevanje direktora tih ustanova, a ta četiri časa sedmično koja su joj potrebna i koje dobija su stavljeni u jedan dan. Čini mi se da sve što je izvodljivo ostalim kolegama koji žive u Čačku, ili u Gornjem Milanovcu a putuju na nastavu u školu u Dragačevu, izvodljivo je i za koleginicu Petrović - kazala je Slađana Parezanović iz Školske uprave u Čačku.

Profesorka je za svoj slučaj angažovala i advokata, koji će sa sa pravne strane pozabaviti njenim problemom. Dok se situacija ne reši ili trajno ne promeni, ova heriona modernog doba će u borbi za obrazovanje nastaviti da prelazi na stotine kilometara sedmično.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA