"Kad umrem, za mnom će žaliti milicija i inspekcijske službe": Mića Mrak je nekrunisani kralj srpskih vašara i sabora (FOTO)

12.08.2022 | 05:05

Ovaj šatradžija, okružen muzikom i narodnim izvođačima, i sam ponekad uzme papir i olovku i napiše neku pesmu, naravno, "šumadijsku dvojku"

Copyright RINA

Iako su moderna vremena u drugi plan gurnula tradicionalne srpske šatre, najjači u ovom poslu i dalje opstaju. Čuveni šatradžija Mićo Mrak već decenijama obilazi Srbiju uzduž i popreko sa svojom putujućom fabrikom pod otvorenim nebom. Do sada se kod njega istinski proveselilo na stotine hiljada ljudi, a nakon teškog korona perioda ova sezona mu je, kako kaže, u punom jeku.

Nakon Sabora trubača u Guči, sada menja tonalitet i zvuk i spreman je za Sabor violinsta u Pranjanima. Da ne bi bilo zabune kao na nekim drugim manifestacijama i "žalopojki" zbog previsokih cena, ovaj čuveni šatradžija odlučio je da deset dana pred početak Sabora u Pranjanima izađe pred narod sa svojim cenovnikom. Pošteno.

RINA
 

- Od početka sam u Pranjanima i može se reći da sam jedan od osnivača, budući da sam prvi šatradžija koji je stigao na livadu u ovom selu, a sticajem okolnosti, davnih godina, tu sam i počeo ovaj biznis. Zadovoljni smo posetiocima i gostima koji su se prošle godine častili pod našim pokretnim krovom i dužan sam da ove godine, kao čovek iz tog kraja, i kao neko ko želi dobro Saboru i tom kraju, saopštim cenovnik deset dana ranije. Cena domaćeg piva biće 300 dinara. Cena prasećeg pečenja biće 2.000, a vruće jagnjetine 2.400 dinara - rekao je za RINU ugostitelj Mileta Jelić.

RINA
 

Sezona Miće Mraka počinje s početkom leta i svake godine ima dobro pripremljen "biznis plan".

On je nekrunisani kralj vašara, kupusijada, gulašijada i svih narodnih srpskih sabora čitavih četrdeset godina. Njegov putujući restoran udarnički radi sve do jeseni. Kako kaže, zarada je promenjiva i zavisi od toga koliko narod te godine ima para. Kod njega se kriza još uvek ne oseća.

U ovom poslu ima i naslednika, sina Miloša, koji je dobro ispekao očev zanat i važi za sjajnog mladog momka koji će, gotovo izvesno, naslediti svog čuvenog oca. Ostaće upamćene šaljive izreke Mića Mraka, kao na primer: „Sitna para veseli čoveka” ili „Kad umrem, za mnom će žaliti samo milicija i inspekcijske službe”.

RINA
 

- Tokom poplava u proleće 2014. u Ljubiću, gde živim, kroz sobu mi je tekla reka visoka metar i po, pa sam morao da pređem u tuđu kuću dok se moja ne osuši. Kad mi je poplava ušla u predsoblje, počeo sam da bežim, ali sam želeo da spasem samo jednu torbu. U njoj su bili moja fiskalna kasa i računi za uplatu poreza. To mi je i najvažnije, ništa drugo mi i ne treba u životu - kroz osmeh kaže Mića.

Ovaj šatradžija, okružen muzikom i narodnim izvođačima, i sam ponekad uzme papir i olovku i napiše neku pesmu, naravno "šumadijsku dvojku". Kao ljubitelj i poznavalac finih nota, on je naglasio da će ispod njegove šatre, osim odlične domaće hrane, gosti na predstojećem Saboru violinista moći da uživaju uz dobru muziku.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/08/01/64c4e9adb45738d81958c1b5/uhd/64c4e9adb45738d81958c1b5.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c1b5",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1072880_th_1660138995.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA