24SEDAM KRALJEVO Proslavljena slava Silazak Svetog Duha na apostole

12.06.2022

14:11

0

Autor: 24sedam

Budući da je hrišćanstvo vera zajednice i vera sabiranja i sabora, otuda i litijski obilazak prostora životnog, uz crkvenu pesmu i sa molitvom Bogu

24SEDAM KRALJEVO Proslavljena slava Silazak Svetog Duha na apostole
DSC_1021 - Copyright Grad Kraljevo

Uoči jednog od najznačajnijih hrišćanskih praznika – Silaska Svetog Duha na apostole, Pedesetnice, Trojica – koji grad Kraljevo i Crkvena opština pri Hramu Svete Trojice obeležavaju kao svoju slavu, molitvenim hodom ulicama grada verni narod je simbolično zatvorio krug, pokrivajući molitvom mesto svog življenja.

Budući da je hrišćanstvo vera zajednice i vera sabiranja i sabora, otuda i litijski obilazak prostora životnog, uz crkvenu pesmu i sa molitvom Bogu.

Iz Hrama Svete Trojice, nakon večernje službe, neometena, na momente i veoma jakom kišom, litija se najpre uputila do parka kod Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“, gde je osveštan zapis – zaštitnik grada i upućena molitva Gospodu da zaštiti i spasi grad i njegove žitelje i poseti ih milošću svojom bogatom.

Molitva da Gospod upokoji duše svojih usnulih slugu koji su živote položili za veru i otačastvo i da im bude oprošteno svako sagrešenje voljno i nevoljno, uzneta je Gospodu kraj Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918. na centralnom gradskom trgu.

Za hristoljubivi rod pravoslavni, preosveštenog episkopa Justina i svu u Hristu braću, gradonačelnika grada Kraljeva, saradnike njegove, grad Kraljevo i sve žitelje grada, za spasenje, zdravlje, milost, život njihov, čitana je molitva ispred zgrade Gradske uprave.

Po povratku u Hram Svete Trojice, nakon blagosiljanja petohlebnice, arhijerejski zamenik episkopa žičkog protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, u ime Njegovog preosveštenstva episkopa žičkog Justina, čestitao je navečerje praznika rođenja Crkve Božje na zemlji, praznika Silaska Svetog Duha na apostole.

„Čestitam veliki radosni praznik i dan kada je, pečatom Duha Svetoga, njegovim silaskom, počela da dejstvuje u punoći Crkva Božja kao radionica spasenja, ona u kojoj uobličavamo, kroz molitvu i svete tajne Crkve Božje, sebe, svoj um, duh, brusimo svoj karakter, upodobljavajući se prvoliku Božjem, zato je crkva radionica spasenja. Svaki od nas u svom pozvanju u prizivu vrši svoj posao i svoju obavezu na slavu Božju, na radost naše Crkve, našeg otačastva, gradeći tako i prokrčujući put spasenja u večnost. Naša Crkva je Crkva radosti, naša vera je vera radosti. Mi se pripremamo za Crkvu Božju koju ćemo osetiti kad stanemo pred lice Božje“, poručio je Ljubinko Kostić.

„Večeras smo bili hrabri, nismo bili malodušni, nismo posustali, prošli smo gradom u ovom krsnom hodu slaveći ime Božje i radujući se. Osetili smo blagodatnu rosu Duha Svetoga u vidu kiše, koja je pravi blagoslov Božji za nas, za naša imanja, sve ono što u nedra zemlje sejemo, očekujući da nam mnogostruki rod donese“, dodao je poželevši srećan i blagosloven praznik i da nas i dalje objedinjuje, okuplja, sabira i spasava.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, uz čestitke sugrađanima i bratstvu Hrama Svete Trojice, naglasio koliko je važno da na dan kada Grad obeležava svoju slavu u tome budemo svi zajedno – predstavnici Grada, Crkve, Vojske, Policije, Žandarmerije, Bezbednosno-informativne agencije… građani, i da litijom prođemo ulicama grada, kao i da, na ovaj veliki praznik, budemo zajedno na liturgijskom sabranju.

Praznik Silazak Svetog Duha na apostole je proslava događaja koji se desio pedesetog dana posle Vaskrsa, kada su apostoli sabrani bili u jednoj prostoriji čekajući u molitvenom raspoloženju svoje dalje aktivnosti. U to vreme Sveti Duh je sišao na apostole u vidu ognjenih jezika, te su oni progovorili raznim jezicima i na taj način praktično krenuli ka svim narodima ovoga sveta da propovedaju Jevanđelje i samoga Hrista.

Kako ističe sveštenik Vladimir Jovanović, to je kruna i pečat svih crkvenih događaja i vrlo često se ovaj dan naziva rođendanom Crkve jer je ona praktično u tom trenutku i rođena – apostoli su silom Duha Svetoga osposobljeni da idu po svetu da šire Jevanđelje.

„Ovaj praznik treba mnogo da poštujemo jer, ako je to pečat na hrišćanstvo, onda je to pečat na svakog od nas, jer smo mi hrišćani kršteni i naš život uopšte kao hrišćana treba da bude angažovan uvek u sili Duha Svetoga. Treba da živimo u miru jedni sa drugima propovedajući i živeći u ljubavi međusobnoj, dobrosusedskim odnosima, da budemo kolegijalni na poslovima, da nam crkva bude saborno mesto svakog praznika, svake nedelje, da bismo svoje duhovne dimenzije i svoje duhovne baterije napunili za dalje delanje i za uopšte punoću našeg saživota“, poručio je sveštenik.

Praznično i svečano bilo je u Hramu Svete Trojice i sutradan, na dan slave. Na Svetoj liturgiji, kojoj je prisustvovao veliki broj vernog naroda, presečen je slavski kolač.

Arhijerejski zamenik episkopa žičkog protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, čestitajući veliki dan za Grad i Hram, kada se izobilno izlila blagodat Duha Svetoga, ljubav Božja na Crkvu Božju, na sav rod ljudski.

„Na današnji dan, obasjana blagodaću Duha Svetoga, Crkva počinje da živi svoj novi život. Blagodat Duha Svetoga, u vidu ognjenih jezika, izlila se preko apostola i na sve ljude, na sve nas, do današnjeg dana. I Crkva Božja živi blagodaću Duha Svetoga, on je čuva, provejava, prožima, čuva nas od pogrešaka, upućuje nas da živimo ovaj zemaljski život, koji je, sa ispunjenjem jevanđeljskih zapovesti, preduslov onoga večnoga života koji nam je Gospod obećao u Carstvu nebeskom“, kazao je u besedi otac Ljubinko i poručio:

„Trudimo se, draga braćo i sestre, draga deco koja dolazite u hramove Božje, da se utemeljujemo u istini Jevanđelja i u blagodati Duha Svetoga, da time zasigurno trasiramo svoj put od zemlje do neba, jer smo dušom svojom iz nebeske otadžbine i tamo treba da se vratimo, da ukrašenom dušom svojom stanemo pred lice Božje i da se ne postidimo, da svako, u svojim obavezama i odgovornostima koje mu je Bog poverio ovde, ispuni sve što Gospod od nas očekuje, a sve na radost naše Crkve, naše otadžbine i na naše lično spasenje.“

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike