24SEDAM KRALJEVO "Srednjovekovni dani": Osvećenje parohijskog doma i gramata dobrotvora gradonačelniku

06.06.2022

12:19

0

Autor: 24sedam

Peti junski dan bio je posebno svečan u Hramu jer su, nakon liturgije, osveštani i novoizgrađeni parohijski dom, crkvena prodavnica i gorionik

24SEDAM KRALJEVO "Srednjovekovni dani":  Osvećenje parohijskog doma i gramata dobrotvora gradonačelniku
viber_image_2022-06-05_19-20-32-628-800x533 - Copyright Grad Kraljevo

„Justin, po milosti Božjoj, pravoslavni episkop žički, na predlog Crkvene opštine u Kovanluku, Arhijerejskog namesništva žičkog, gospodina dr Predraga Terzića iz Kraljeva, za nesebičnu ljubav koju iskazuje prema Svetoj crkvi, uvršćujemo u red crkvenih dobrotvora, prizivajući na njega i na domaću crkvu njegovu Božji blagoslov“, sa potpisom Njegovog preosveštenstva episkopa žičkog g. Justina, stoji u gramati koju je lično uručio gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Peti junski dan bio je posebno svečan u Hramu jer su, nakon liturgije, osveštani i novoizgrađeni parohijski dom, crkvena prodavnica i gorionik.

Praznično raspoloženje upotpunila je i dvodnevna manifestacija „Srednjovekovni dani“, održana u porti Hrama, s blagoslovom Njegovog preosveštenstva, u organizaciji udruženja „Gvozdeni ratnici“, koje okuplja ljude koji neguju srednjovekovnu tradiciju. Iz Novog Sada, Beograda, Niša, Kragujevca, Kruševca, Ljiga, Zvečana došla su udruženja koja se bave rekonstrukcijom srednjovekovnog života i borenja.

Oba dana vikenda organizovan je celodnevni srednjovekovni kamp, u kome su održane radionice, predstavljeni zanati, organizovane igre za posetioce. Priređen je turnir u streličarstvu, viteško nadmetanje, borbe oklopnika. Posetioci su mogli da se vrate u slavne dane srednjovekovne istorije, da se upoznaju sa izgledom, oružjem i opremom srpskih ratnika od X do XV veka, kao i veoma značajnom ulogom žena.

Starešina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog protojerej Ivan Radovanović je zahvalio episkopu na pomoći i podršci prilikom izgradnje parohijskog doma, kao i blagoslovu s kojim će se verni narod ovog kraja u njemu okupljati.

„Radovaćemo se i mi sveštenici i naše porodice i cela naša zajednica, u ovim jako smutnim vremenima u kojima danas živimo. Ali imamo Vas kao duhovnog oca, kao duhovnog vođu pred Bogom i pred ljudima. Na tome blagodarimo Gospodu svakoga dana“, poručio je starešina Hrama. On je na svesrdnoj podršci zahvalio svima koji su bili uz bratstvo Hrama i parohijane, ne samo  prilikom izgradnje parohijskog doma, a posebno gradonačelniku dr Predragu Terziću:

„Gradonačelnik nas je, pored materijalne pomoći, uvek prijateljski razumeo – i nas i našu Crkvenu opštinu i uopšte život ovog hrama, kako u njemu samom, tako i u gradu.“

Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin se osvrnuo na značaj ove nedelje, posvećene Svetim Ocima 1. Vaseljenskog Sabora, koji je održan 325. godine u Nikeji, koji je vrlo bitan.

„To je početak Crkve koja se bori protiv svih mogućih nepravilnih učenja, i to čuvanjem, kao što je Gospod tražio od samoga Boga da sačuva svoje verne i Crkva Božja sama od sebe, kroz svoje vaseljenske sabore, utvrđuje pravu veru, čuva pravu veru“, kazao je vladika navodeći Hristove reči:

„Onaj ko me istinski voli, držaće moje zapovesti. Onaj koji drži zapovesti, priprema se za Carstvo nebesko, iz dana u dan, kroz Crkvu i sa Crkvom. Bez Crkve nema spasenja. Možemo da budemo dobri ljudi, da budemo milosrdni, da budemo dobri prijatelji, ali da se spasemo – ne možemo.“

Vladika je u besedi kazao i da je za nas sve ovo privremeno… ratovi, nepogode, nesreće… privremeni svet koji nije siguran.

„Mi se nadamo i uzdamo u Carstvo nebesko. To je ono što nas ispunjava, to je svetlost našeg života. Dolazi car careva i gospodar gospodara. Tada će se završiti ovo privremeno i sklopiće se kao kad se sklapa knjiga i počinje novo nebo i nova zemlja. Neka Gospod Bog, koji je vaskrsao radi nas i našeg spasenja, da nas opet počastvuje, da nas proslavi, bude sa nama, sa Ocem i Duhom Svetim u sve vekove i svu večnost“, kazao je u besedi vernom narodu u Hramu Vasilija Ostroškog Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike