Dobra vest: "Staro zdanje" u Aranđelovcu će biti obnovljeno - sumnja se da je neko namerno oštetio spomenik kulture! (FOTO)

30.03.2022 | 07:15

Da bi se čitav posao ubrzao, dogovoreno je i da se park Bukovičke banje u kom se hotel nalazi, podigne na viši stepen zaštite i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja

Copyright TANJUG/ Sale Vulovic

Kulturno-istorijski spomenik: hotel "Staro zdanje" u Aranđelovcu, koji je nedavno oštećen u požaru, biće u potpunosti rekonstruisan. Tome će prethoditi zaštita objekta i postavljanje nadzora, kao i priprema neophodne dokumentacije da bi, kako se očekuje, sledeće godine započela rekonstrukcija. To je dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva kulture i informisanja i nadležnih institucija. Da bi se čitav posao ubrzao, dogovoreno je i da se park Bukovičke banje u kom se hotel nalazi, podigne na viši stepen zaštite i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

U toku je istraga o uzrocima požara u hotelu "Staro zdanje" u Aranđelovcu, u kojem je izgoreo deo krova.

Dok u opštini Aranđelovac sumnjaju da je uzrok požara ljudski nemar, građani se ne mire sa činjenicom da im pred očima propada objekat za koji ih vezuju mnoge uspomene.

- Nadam se da će da počne da se radi i da ću da ga zapamtim u novom svetlu - kaže jedan Aranđelovčanin.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

Tome se nadaju i u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, zbog istorije "Starog zdanja" izgrađenog na inicijativu kneza Mihaila Obrenovića.

Zorica Petrović, istoričarka i viša kustoskinja u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, objašnjava da je zahvaljujući dinastiji Obrenović, kako kaže, uzdignuta Bukovička banja tokom druge polovine 19. veka.

- Tada je i izgrađen naš hotel Staro zdanje. U tom zdanju je i Živojin Mišić imao priliku da upozna svoju buduću suprugu Lujzu Krikner. Ne možemo da zanemarimo ni dinastiju Karađorđevića, u čije vreme je Staro zdanje dobilo današnji izgled - podseća Petrovićeva.

Najduže u vlasništvu države

Hotel je tokom 150 godina postojanja promenio nekoliko vlasnika, a najviše je njime gazdovala država.

U jednom periodu je bio i u privatnom vlasništvu, a od pre tri godine vlasnik je opština Aranđelovac.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, ukazuje da su za obnovu "Starog zdanja" potrebna velika ulaganja.

- S obzirom na to da je reč o oko 9.000 kvadrata i da je ne samo poslednjih godina, već i nekoliko decenija bio u prilično zapuštenom stanju, ogromna su sredstva potrebna da se revitalizuje - kaže Karamijalković.

Šta je potrebno da bi se simbol Aranđelovca sačuvao 

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

Da bi se simbol Aranđelovca sačuvao, nakon sastanka predstavnika resornog Ministarstva, opštine i kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izdate su hitne mere tehničke zaštite, koje moraju da se sprovedu u narednih mesec dana.

Karamijalković objašnjava da je potrebno da se zaštite prozori i vrata objekta, da se obezbedi dvadesetčetvoročasovni nadzor, ali i saniranje krova koji je izgoreo.

 

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/03/01/64c4e9aeb45738d81958c75f/hd/64c4e9aeb45738d81958c75f.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c75f",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/979171_th_1648125871.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RTS