Naoružane bande šumokradica haraju u Kuršumliji: Žitelji sela u strahu za bezbednost!

19.02.2022 | 22:16

U šumama na svakom koraku jasni tragovi da su tu bile šumokradice

Copyright Pixabay

U Srbiji godišnje nestane stotine hiljada hektara šuma. U opštini Kuršumlija, oko administrativne linije, zbog upada naoružanih bandi šumokradica sa kosovske strane, malobrojni meštani koji su tu ostali svakodnevno strahuju za svoju bezbednost, prenosi Euronjuz.

- Ovaj deo ovde je administrativna linija sa kosovskom opštinom Podujevo. Ranije je bilo obraslo stoletnom bukovom šumom, a sad je samoostalo trnje. Njihov stražar bude na brdu, tu smo par puta zaticali vatru, i prati put gore i dole. Državno su očistili sve, sad seku naše privatne zabrane - kaže za Euronjuz Srbija Uroš Eraković iz sela Rastelica, Opština Kuršumlija.  

U šumama su na svakom koraku jasni tragovi da su tu bile šumokradice. Albanci sa Kosova godinama upadaju i seku najkvalitetniju šumu oko administrativne linije.   

Duž administrativne linije, u dužini od oko 100 kilometara, hiljade i hiljade hektara šume je posečeno. Šteta je milionska, a ekološka šteta neprocenjiva. Dolaze, kažu meštani, potpuno opremljeni, sa dobrom mehanizacijom, i ništa ne prepuštaju slučaju.   

- Obore dva-tri trupca da ne mogu da prođu vojska i policija, pošto je ovo jedini put koji vodi do administrativne linije. Policija parkira vozilo ovde, kao mi, pođe peške, a oni otvaraju vatru na njih da bi mogli da se povuku narednih šest kilometara ka administrativnoj liniji - kaže za Miloš Todorović, iz sela Baćoglava.

RINA
 

 

Od 1999. godine, oko administrativne linije poginulo je osmoro civila i policajaca. Samo tokom prošle godine, u Kopnenoj zoni bezbednosti, prema zvaničnim podacima, bilo je 56 organizovanih upada šumokradica. Poslednji je bio krajem januara, kada je u krađu krenulo više od 40 ljudi sa 11 traktora.  

- Ovde je došla policija i zatekla ih kako seku šumu. Počeli su da pucaju na policiju iz automatskog oružja, a policija je uzvratila. Prošli su odavde do te međe, koju mi zovemo granica. Odavde do tamo ima oko četiri kilometra, i uspeli su da pobegnu sa tih 11 traktora - objašnjava Eraković.

- Nekada su imali strah od policije i vojske da im ne oduzmu traktor. Sad više nemaju, ulaze i do pet kilometara u našu teritoriju, kradu i danju i noću - dodaje Todorović.

Zbog ugrožene bezbednosti, u kuršumlijskim selima duž administrativne linije, meštana skoro da nema. Osim šuma, opljačkane su i mnoge kuće. Oni retki koji su ovde ostali, teško, čak i anonimno, pristaju da govore o tome.

- Prišli su nam veoma blizu, skoro do kuća, i život nam nikako nije bezbedan. Bojimo se, zaključavamo... Takav je naš život, vrlo težak - rekao je jedan meštanin sela koji je želeo da ostane anoniman.

Kako kaže, zamolio je nadležne da im pomognu, te dodaje da kada bi tu bile vojska i policija, taj problem bi se rešio.

- Jedan od njih razbio je nogom vrata i izvalio ih. Potom su ušli, ispreturali sve, sišli u podrum, pokrali alat, testeru, trimer, sve što su našli. Istog dana su opljačkali kuću stričevima i još jednu preko brda - priča o nedavnoj situaciji Eraković.

Todorović kaže i da traže zaštitu kako bi tu gde jesu mogli normalno da žive.

- A mi ne možemo da živimo normalno - dodao je on.

U opštini Kuršumlija kažu da su nadležnima uputili apel da se u ovom rejonu poveća broj vojnika i policajaca. Posle poslednjeg incidenta, ministar policije rekao je da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i zaštite ljude i njihovu imovinu u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali i da od Kfora očekuje da izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za bezbednost na administrativnoj liniji.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c900/uhd/64c4e9aeb45738d81958c900.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c900",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/958215_t_1645195279.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: kosovo-online