24SEDAM UŽICE Potpisan ugovor za energetsku sanaciju tri škole i jednog vrtića u Užicu

21.12.2021 | 07:20

Autor: 24sedam

Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović i Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove, finansirane od strane Švajcarske vlade

Copyright Grad Užice

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević prisustvovala je potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu. Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović i Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove, finansirane od strane  Švajcarske vlade.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom potpisivanja ugovora da projekat o sanaciji tri osnovne škole i vrtića u Užicu predstavlja primer kako država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti.

- Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80%, a potrošnja će biti niža za 70 procenata. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove - rekla je ona.

Grad Užice
 

Mihajlovićeva je najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević se zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci, uz napomenu da Grad Užice ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti. Kako je istakla u ovoj godini budžetom je opredeljeno 50 miliona dinara, a naredne gotovo 20 miliona više.

- Veoma nas je obradovalo potpisivanje ugovora za projekat kojim će biti revitalizovani objekti tri škole i jednog vrtića. Vrtić “Poletarac” dobiće gasni generator i novu stolariju, novu stolariju dobiće i Osnovna škola “Nada Matić” u kojoj će biti rekonstruisana i fiskulturna sala i sređen deo unutrašnjeg prostora. Posebno nas raduje što će konačno u potpunosti biti urađena energetska sanacija dve seoske škole. Osnovna škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu dobiće uspostavljen sistem grejanja, novu fasadu i stolariju, dok će u Osnovnoj školi u Krvavcima pored fasade i stolarije, biti instaliran novi kotao za grejanje - rekla je dr Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnica je dodala da će kompletnu sanaciju  osnovne škole u Gostinici, koja je prvobitno bila deo ovog projekta, Grad finansirati sredstvima iz budžeta tako da će to biti peti u potpunosti energetski revitalizovan objekat.

Vrednost radova je 1,8 miliona evra i izvodiće ih firma „Kredo“. Prema rečima Dragana Stoimenovića, zamenika direktora radovi počinju 17. januara i biće izvedeni u roku.

- Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom na sprovođenju projekata koji su deo zelene agende. Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti - rekao je Žan-Luk Eš iz Ambasade Švajcarske.

On je naglasio da će nakon izvedenih radova deca i nastavnici imati mnogo bolje uslove za rad i da je godišnja ušteda energije procenjena na oko 1300 megavata.

Grad Užice
 

Prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike za narednu godinu obezbeđeno je više od 200 miliona evra za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela. To je kako ističu i nacionalni prioritet i cilj da jedinicama lokalne samouprave i domaćinstvima omoguće da unaprede energetsku efikasnost, odnosno smanje potrošnju električne i toplotne energije.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam