24SEDAM PANČEVO Rečna ada na Dunavu: Specijalni rezervat prirode na samo 20 kilometara od Pančeva

03.12.2021

14:15

0

Autor: 24sedam

Rečna ada na Dunavu, u blizini naselja Ivanova, stavljena je pod zaštitu 2009. godine kao spomenik prirode

24SEDAM PANČEVO Rečna ada na Dunavu: Specijalni rezervat prirode na samo 20 kilometara od Pančeva
Ivanovačka Ada Printscreen Google Maps - Copyright Printscreen/Google Maps

Specijalni rezervat prirode Ivanovačka ada nalazi se na samo 20 kilometara udaljenosti od grada Pančeva. 

Rečna ada na Dunavu, u blizini naselja Ivanova, stavljena je pod zaštitu 2009. godine kao spomenik prirode. Ovo je urađeno radi očuvanja malog ostatka nekadašnjih plavnih prirodnih šuma dunavskih ada, specifičnog sastava i strukture, koju čine populacije topola i vrba visokih estetskih i ekoloških vrednosti. 

Ivanovačka ada predstavlja stanište brojnih životinjskih vrsta, zaštićenih kao prirodne retkosti, među kojima su: orao belorepan, zelena žuna, vodomar (međunarodno zaštićene biljne i životinjske vrste).

Značajno je prisustvo žutenjice koja naseljava vlažna gazišta i pašnjake, rubove poljskih puteva, niske obale, kao i delimično zaslanjena staništa i divlje vinove loze, koja u flori Vojvodine postaje sve ređa.

Flora i fauna prirodnog dobra ukazuje na veliki značaj za očuvanje biodiverziteta područja. Visok stepen izvornosti ogleda se u karakterističnom skupu vrsta, kao reliktnim vrstama flore. 

Na celoj površini Spomenika prirode Ivanovačka ada uspostavljen je režim zaštite, sa ograničenim i strogo kontrolisanim korišćenjem prirodnih resursa. 

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike