Zvezdin „dželat“ krije zamršenu istorijsku priču: Nisu baš Moldavci, pišu ćirilicom, a u 18. veku na tim prostorima živeli su Srbi

12.08.2021

15:50 >> 17:08

0

Autor: Adam Štulić

Šerif ima zanimljivu istoriju

Zvezdin „dželat“ krije zamršenu istorijsku priču: Nisu baš Moldavci, pišu ćirilicom, a u 18. veku na tim prostorima živeli su Srbi
Copyright Fudbaleri Šerifa foto: MN Press

Dugo će navijači Crvene zvezde pamtiti Šerif, kao jedan od najbolnijih poraza u poslednjih nekoliko godina. Moldavski šampion izbacio je srpskog iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, na pragu je da ostvari najveći uspeh tamnošnjeg fudbala, a, gledajući pravni aspekt, ne pripada baš Moldaviji.

Zanimljiva istorijska priča krije se iza kluba osnovanog 1997. godine, za čiji se najveći evropski uspeh, dosad, smatra trostruko učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. Šerif ju je osigurao i ove sezone, eliminacijom kluba iz Ljutice Bogdana.

Ukoliko slavi u dvomeču protiv zagrebačkog Dinama, klub iz Tiraspolja ispisće istoriju kao prvi moldavski predstavnik u grupnoj fazi Lige šampiona, iako regija iz koje dolazi već tri decenije pokušava da se zvanično odvoji od Moldavije.

Pridnjestrovska Republika Moldavija samoproglašena je početkom septembra 1990. godine. Moldavske vlasti je smatraju pobunjenom pokrajinom u sastavu Moldavije. Nije priznata od strane EU i nalazi se na granici Moldavije i Ukrajine, s glavnim gradom Tiraspoljom.

Ova oblast smatra se ruskim delom Moldavije, koji pokušava da se odvoji od rumunskog i pripoji se Rusiji, koja je i podržava, s obzirom da je pre nekoliko vekova ta oblast pripadala carskoj Rusiji. Transnistrija (još jedan od naziva za samoproglašenu Republiku) autonomna je u pogledu vlade, zastave i valute, zvanični jezik je ruski, dok je pismo ćirilično.

Prema dostupnim podacima, u 18. veku, kada je ova oblast prispojena carskoj Rusiji, to je bio slabo naseljen kraj. U njemu su uglavnom živeli Moldavci, Ukrajinci, Srbi i Bugari. Krajem veka je tadašnja ruska vlast podsticala naseljavanje Nemaca, Jermena, Moldavaca i Grka, kako bi zaštitila jugozapadnu granicu.

A kako je nastao Šerif? Dvojica bivši pripadnika KGB su 1993. godine osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću Šerif. Društvo se bavilo svačim – od građevinarstva i nafte, pa do fudbala, koji je obuhvaćen 1997. osnivanjem Šerifa iz Tiraspolja. U upravi kluba sedi sin predsednika Pridnjestrovlja (skraćeni naziv za Republiku).

Iako je klub snažno povezan s nezavisnom državom Transnistrijom, brzo je započeo uspon u moldavskom fudbalu, u kojem je od sezone 2000/01. do danas osvojio 19 šampionskih titula, devet Kupova i sedam Super kupova.

Pročitajte još

Kruna ove zanimljive priče bila bi plasman u Ligu šampiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike