Zbog fudbala srpska deca u Norveškoj suočavaju se sa velikim problemima

12.10.2020

21:33

0

Autor: D. Petković

Spot kojim je najavljena utakmica baraža za odlazak na EP napravio haos u ovoj skandinavskoj državi

printscreen

Kako jedna dečija emisija o fudbalu može da zatalasa kompletan medijski prostor jedne zemlje! Norveški listovi, a najviše tiražni “VG”, pišu da je dečija emisija na nacionalnoj TV NRK izazvala velike probleme i pritužbe građana, posebno srpske nacionalnosti.

U pomenutoj emisiji, koja je najavljivala meč Norveške i Srbije u baražu za plasman na EP 2021, “orlovi” su predstavljeni kao ekipa koja često pokazuje agresiju na terenu, pa su za tu priliku izabrani fragmenti iz meča sa Kostarikom na Mundijalu u Rusiji, gde se jasno video fizički kontakt Nemanje Matića sa igračima protivničkog tima. Posle emitovanja takvog programa odmah je na adresu NRK stiglo 39 pritužbi, a među prvima su oštro reagovali članovi Srpskog akademskog udruženja u Norveškoj i zamenik predsednika ove asocijacije Mirjana Živanović.

Ona je povodom kontroverzne emisije rekla da se norveškoj javnosti servirala pogrešna slika o Srbima, što samo “hrani loše stereotipe” koji vladaju o našem narodu:

Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix

-NRK želi da pokaže kako nije u redu biti agresivan na fudbalskom terenu, ali način na koji to govore gledalac može steći utisak da su svi Srbi agresivni. Poruka se loše razume i kao takva jača negativne stereotipe o Srbima – rekla je Živanovićeva koja radi kao profesorka u jednoh srednjoj školi u Oslu, ističući da je posebno sporno to što se ovakva poruka prenosi najmlađoj populaciji:

-Kontaktirali su nas članovi naše zajednice, naročito srpski roditelji, koji su nam pričali da su njihova deca imala užasne epizode u školama. Između ostalog, zabeleženi su slučajevi da ostala deca nisu htela da se igraju i jedu u društvu srpske dece. Želimo iskrenu reakciju NRK, izvinjenje za pogrešnu poruku svojoj ciljnoj grupi.

Producent sporne emisije Frank Sivertsen tvrdi da im nije bila želja da stigmatizuju srpski narod:

-To je za nas potpuno strana misao. Ako je neko opazio druge namere, mislimo da je to tužno. Mi smo želeli da pokažemo šta se dešava kada dođe do igranja važne utamice u kojoj obe ekipe hoće pobedu. Tada igrači obično pribegnu prljavim trikovima, a to se odnosi na sve reprezentacije. I na Norvešku, i na Srbiju. Ovde je reč o Srbiji, jer smo igrali protiv nje. Mogli smo isto uraditi da su rivali bili Švedska ili Danska.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti