Đoković uskoro ostaje bez prvog mesta? Sasvim je moguće da ga Medvedev pretekne, ali pod ovim uslovima

05.10.2021

17:11

0

Autor: 24sedam

Komplikovana ATP pravila bi nepravedno mogla da ga koštaju gubitka prve pozicije.

Đoković uskoro ostaje bez prvog mesta? Sasvim je moguće da ga Medvedev pretekne, ali pod ovim uslovima
Copyright Profimedia

Najbolji teniser sveta Novak Đoković počeo je u ponedeljak 342. nedelju na vrhu ATP liste, ali vrlo je moguće da će je jako skoro izgubiti.

Razlog? Vrlo komplikovana pravila ATP-a.

Đoković trenutno ima 11.633 boda, a njegov glavni konkurent Danil Medvedev ima 10.575 i mogao bi da ga prestigne, bez obzira što je Srbin ove sezone osvojio čak tri grend slema. Novak bi mogao da izgubi prvo mesto zbog igranja malo turnira. Rus zbog toga ima šansu da bar na kratko postane broj jedan.

Medvedev bi mogao da dođe na prvo mesto od 1. novembra ako osvoji Indijan Vels, koji Novak propušta zbog dodatnog odmora.

Medvedev je u odličnoj formi i vrlo dobro zna da je preduslov da osvoji titulu na Indijan Velsu, gde nikad nije stigao ni do finala. Ako to uradi, kockice će se složiti same od sebe. Rus bi osvojio 1.000 ATP bodova, a Đoković bi u isto vreme ostao bez 1.293 boda od Indijan Velsa, Pariza, Šangaja i Beča.

To znači da će 1. novembra imati 10.340 bodova. Medvedev bi izgubio bodove za Šangaj, Indijan Vels, Beč i Sankt Peterburg, ali bi dobio za Indijan Vels, tako da bi došao na 10.575.

I dalje, međutim, postoji mogućnost da ATP pomeri "skidanje" bodova za Pariz. U tom slučaju bi Đoković zadržao prvo mesto i 1. novembra. Ipak, čak i da se to ne desi - vratio bi se na vrh već sedam dana kasnije.

Tada će se brisati bodovi za Pariz i London 2020. godine i Medvedev će izgubiti 2.500 bodova, a Đoković 400 i opet će biti u prednosti. Ipak, Rus će moći da se pohvali da je u eri najvećih bio na prvom mestu ATP liste.

Trenutno se ne zna kada će se Novak vratiti na teren, pa čak ni da li će se ove sezone uopšte vraćati. Završni masters se ove godine igra u Torinu od 14. do 21. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike