Počela je revolucija: Teniseri su pobesneli na ATP, oglasio se i Đoković

27.03.2021

05:40 >> 06:59

0

Autor: N.St.

Tvrdnje Vaseka Pospišila uzburkale su strasti

Počela je revolucija: Teniseri su pobesneli na ATP, oglasio se i Đoković
Copyright Profimedia

Bes i teške reči Vaseka Pospišila su odjeknule mnogo dalje od Majamija. Teniser iz Kanade je tokom meča bio vidno nervozan. Lomio je reket, svađao se sa sudijama i na kraju je i “pukao” i otvorio dušu sudiji.

– Šta se dešava sa mnom? Juče je predsednik ATP  (Andrea Gaudenzi) sat i po vremena vikao na mene tokom sastanka. Sat i po! – vikao je Pospišil.

Pozadina cele priče je mnogo dublja. Nije u pitanju jedan sastanak ili nečiji loš dan, već napadi, pretnje, ucene i sve sa čim se suočavaju pojedini teniseri. Razlog je to što su osnovali uniju igrača (PTPA). Učinili su to zajedno na čelu sa Novakom Đokovićem i upravo Pospišilom.

Od momenta kada su se za to odlučili u Njujorku došlo je do pogoršanja odnosa. Njihov cilj je bio “popravljanje ekonomske strukture tenisa” odnosno pomoć nižerangiranim igračima i svim onima koji se muče da ostanu u svetu “belog sporta”.

Kulminacija svih problema se dogodila na tom sastanku na Floridi gde je, prema pisanju američkih medija, Gaudenzi iskoristio to što Novak nije bio tu i bes je iskalio na Kanađaninu nazivajući ga “nedovoljno edukovanim, neznalicom”, sve to uz povišen ton, što je dovelo Vaseka do ivice suza. Igrači i članovi spomenute unije su odlučili da javno pruže podršku Pospišilu posle svega kroz šta je prošao.

– Nisam trenutno u Majamiju, ali je Vasek moj dobar prijatelj i podržavam ga celim srcem. Igrači na turu bi se složili da je on individua velikog integriteta koja brine za dobrobit svojih kolega. Nadam se da će igrači shvatiti važnost zajedničkog držanja – poručio je Đoković putem društvenih mreža.

Nije bio jedini, putem heštaga “playersvoice” (“glas igrača”) su uz njega stali i mnogi drugi.

– Zajedništvo igrača je sada potrebnije više nego ikad. Glasovi moraju da se čuju, da se poštuju i prihvate. Ne pokušavajte da ih utišate, već radite sa njima – jasan je Miloš Raonić.

Da stvari na tom sastanku nisu bile ni približno normalnim uslovima govore i reči iskusnog hrvatskog tenisera.

– Nesrećno je ono što se dogodilo sa Pospišilom na terenu. Nisam bio na tom sastanku, ali ono što sam čuo od igrača koji su bili prisutni jeste da je toliko očigledno da nam je potrebna unija u kojoj su samo igrači – objašnjava Ivo Karlović.

Amerikanac Rajan Herison je stao uz Vaseka takođe.

– Pospišil je sjajan momak sa velikim srcem. Proveo je bezbroj sati i imao mnogo glavobolja zarad svih tenisera. Stres je ono što nosite sa sobom an teren i ponekad vas to nadjača. Vreme je da se čuje glas igrača – ističe Herison.

Slično mišljenje ima i Džon Izner.

– Ono što se dogodilo sa Vasekom na terenu je nesrećno. Savladale su ga emocije i to se ponekad nažalost dešava. Ostaje činjenica da je proveo mnogo sati boreći se za svoje kolege na ATP turu. Bolji dani dolaze za Pospišila i igrače – tvrdi Izner.

Jaku poruku imao je i Stiv Džonson.

– Moramo da počnemo da podržavamo zajedništvo igrača na ATP turu. Posle svih događaja u Majamiju moramo sa našim liderima da pokažemo glas igrača. Vreme je da teniseri stanu zajedno – kaže Džonson.

Iskusni dubl igrač Radživ Ram je podržao svog mlađeg kolegu.

– Ono što se desilo Vaseku je moglo da se dogodi bilo kome od nas. Nije u redu i to mora da se promeni – naglašava Ram.

A, oglasio se i jedan od igrača iz mlađe generacije – Rejli Opelka.

Pročitajte još

– Sve što mi kao igrači želimo je transparentnost. To je to. Rečeno nam je da je ovo partnerstvo i ako je to zaista slučaj onda bi knjige ovih turnira trebalo da budu otvorene za igrače – završava Opelka.

Potezi prvog čoveka ATP i sve što je zamenilo tenis i turnire kao glavnu temu u sportu je samo dodatno ujedinilo igrače. Pobuna protiv trenutnog sistema je izgleda počela…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike