“To je moja zaostavština koju želim da ostavim”: Pred Serbia open 2 i Rolan Garos, Nole pričao o zahtevnom projektu koji priprema

24.05.2021

16:57 >> 06:36

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta govorio o mnogim zanimljivim temama

“To je moja zaostavština koju želim da ostavim”: Pred Serbia open 2 i Rolan Garos, Nole pričao o zahtevnom projektu koji priprema
Copyright MN Press

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ponovo je u Beogradu. Srpski as privodi kraju pripreme za učešće na Serbia openu 2, koji mu je ujedno i uvertira za napad na drugi ovosezonski grend slem – Rolan Garos, koji počinje za sedam dana.

Prvi reket planete je slobodan na startu beogradskog turnira, a uoči njegovog početka pričao je na mnoge veoma zanimljive teme, otkrivši velike planove koje ima u budućnosti.

– Veliko je zadovoljstvo igrati ovde, u svom gradu, pred Rolan Garos. Ovaj drugi turnir je došao iznenada, upravo posle pomeranja Garosa za nedelju dana kasnije – rekao je Nole i istakao kako uspeh nacije u tenisu zavisi od turnira koje igrači igraju u zemlji.

MN Press

– Trudimo se da organizujemo osim ATP turnira i dosta fjučersa za muškarce i žene da mogu da igraju tokom cele godije i to je pravi put za nas. Jer što više turnira igrate u svojoj zemlji, manji su troškovi za roditelje i bolje je za mlade igrače da napreduju jer znaju podlogu i atmosferu. Ako nemamo to, onda je teže za njih i moraju da biraju turnire i samim tim manje da igraju.

Novak će u Parizu pokušati da prekine dominaciju “kralja šljake” Rafaela Nadala, a otkrio je i kako se sprema za početak Otvorenog prvenstva Francuske.

– Radim specifični fitnes, nekako približniji meču. Nema dizanja tegova rada na snazi i ostalih stvari. Imam teniski trening, fitnes trening, što bi se reklo fino podešavanje za meč i za ono što je neophodno za igranje na visokom nivou. Trudim se da trening bude dinamičan – kaže Nole.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

U poslednje vreme sve češće se govori o smanjivanju broja setova na grend slemovima, što se srpskom asu ne dopada preterano.

– Više volim da igram na 5 setova , osećam se fit, imam više iskustva, stavlja me u bolju poziciju sa mlađim igračima. Ako su motivisani i ako igraju dobro na početku dva , tri seta, to može da bude problem za mene. Što je duži meč oni lakše padaju psihološki i može da se iskoristi sa moje strane za dobijanje meča.Ja bih uvek izabrao na tri dobijena seta.

Novak je potom otkrio velike planove koje ima sa Akademijom Đoković, koja je u pripremi.

– Razumem šta igrači žele i šta im treba i zato mi je važno da se osećaju dobro. Dali smo sve od sebe da dobiju sve uslove i da će doći sledeće godine da osete Beograd mnogo bolje, jer ove godine zbog restrikcija nismo mogli mnogo da se šetamo. Inače, mi smo u fazi razvoja akademije, verovatno ćemo je osnovati tokom zime. Ja imam multidisciplinarni pristup svemu i i želim da, sve što sam iskusio i osetio tokom karijere, stavim u tu Akademiju. Imaćemo trenere za tenis, fitnes trenere, psihologe, fizioterapeute i sve što je potrebno za igrače. Čuli smo pozitivne misli igrača i ovo je prvi put da sam ove zime dve nedelje radio kao trener, a onda počeo da treniram za turnire. Tenis je moja ljubav i to želim da radim. To je zahtevan projekat, ali isto i moja zaostavština koju želim da ostavim. Tu su Goran Ivanišević, Viktor Troicki, tu je moj fizio, moj fitnes trener. Razvijamo metodologiju rada.

Promo

Puno vremena u dosadašnjem toku godine Novak je proveo na nekoliko destinacija u Srbiji, a poznat je po tome što voli da posećuje razna mesta širom sveta.

– Tek sam krenuo, nisam dovoljno posetio da bih mogao da dajem preporuke. Generalno, pozvao bih sve ljude da dođu u Srbiju, a sve naše ljude  koji žive ovde pozivam sve da odu u prirodu, jer je to naše najveće bogatstvo. Naše planine, jezera, pećine i reke. Ja sam odrastao na planini tako da mene planine najviše privlače. Izdvojio bih Rtanj kao omiljenu planinu za sada, pored Kopaonika. Pošto volim planinu i da planinarim, praktikovaću da to radim sad kad imam manje trunira. Volim da budem napolju, a Srbija ima mnogo lokacija. Definitivno Rtanj i Soko Banja su za preporuku, taj deo je prelep.

Uoči Serbia opena 2, srpski as je proslavio 34. rođendan, otkrivši šta je tom prilikom poželeo.

– U ovo vreme bih zdravlje poželeo najviše, pored toga ljubav i mir. Ljubav prema sebi, Bogu, prema bližnjima i poželeo bih da više vremena kvalitetnog provedem sa najdražim ljudima u životu. Trudim se da uravnotežim  život da izbalansiram vreme sa dragim ljudima – kazao je Nole i dodao:

 – Od želja vezanih za tenis, voleo bih da se dogodi Adria tur i da ponovo zaživi. Prošle godine smo doveli ljude u Zadar i Beograd i sama ta ideja je prirasla meni za srce, da se pomogne tenisu u regionu. Ta ideja je da ujedinjujemo ljude. Putujem po svetu i sastajem se sa sportistima sa regiona i stalno pričamo kakva bismo sila bili da smo zajedno. Ne znam šta je moguće od toga u budućnosti, ali nešto što sam osmislio sa ljudima je taj Adria tur. Želim da se ta ideja razvija, jer bi nastavila da radi na odnosima država. Žao mi je što u Makedoniju nisam otišao da odigram meč, Sarajevu, Banja Luci, Sloveniji, Crnoj Gori. Ne znam kako će se odvijati sve, ali ako bude prilike da to ostvarimo u budućnosti… – istakao je Novak Đoković.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike