Hrvat uz Novaka više zarađuje kao trener, nego kao igrač! Ozbiljan novac je u pitanju

01.03.2024

17:00

0

Autor: P.K.

Podaci nisu provereni, ali su vrlo realni

Hrvat uz Novaka više zarađuje kao trener, nego kao igrač! Ozbiljan novac je u pitanju
Novak Đoković i Goran Ivanišević - Copyright Profimedia

Legendarni hrvatski teniser Goran Ivanišević (52) već skoro pet godina je trener najboljeg svih vremena, Novaka Đokovića (36).

Njihov odnos prilično je popularan u regionu, a može se reći da Goran razume Novaka, jer je i sam bio temperamentan kao igrač. Sada su se pojavile informacije o tome koliko Ivanišević zarađuje.

Posle malo računanja i preračunavanja inflacije, ispostavilo se da Ivanišević više zarađuje kao trener nego kao igrač!

Prema informacijama koje nisu zvanično potvrđene, mora se to naglasiti, Ivanišević zarađuje između 6.000 i 10.000 evra nedeljno, što mesečno može dostići do 40.000 evra, a to ne uključuje bonuse.

S obzirom na to da je Đoković prošle godine osvojio tri grend slema, a trenerima obično pripada oko 10 odsto od zarade, procenjuje se da je Ivanišević mogao da zaradi oko 300.000 evra od svakog osvojenog grend slema. Tokom prošle sezone, proveli su zajedno između 25 i 30 nedelja, što na pripremama, što na turnirima.

Prema zvaničnom sajtu ATP tura, Ivanišević je od početka svoje profesionalne karijere 1988. godine do povlačenja 2011. godine, zaradio 19.878.007 američkih dolara samo od nagrada za učešće u singlu i dublu.

Stranica Salary Sport, koja prati zarade sportista, navodi da je to oko 15,6 miliona evra, ne računajući unosne sponzorske ugovore.

Za svoj najveći trofej u karijeri, jedini osvojeni grend slem kao igrač - Wimbledon 2001, Ivanišević je zaradio 500.000 funti.

 To je gotovo pet puta manje u poređenju sa prošlom godinom, kada je pobednicima dodeljivano 2,35 miliona funti. Kada se uporede ove cifre, jasno je da je Ivanišević kao Đokovićev trener prošle godine zaradio gotovo dvostruko više samo od premija na grend slem turnirima nego što je zaradio osvajanjem titule na Ol Ingland klubu.

Ipak, pri upoređivanju iznosa iz 2001. i 2023. godine, treba biti oprezan zbog razlike u vrednosti funte tada i sada. U današnjoj vrednosti, 500.000 funti iz 2001, kada se uzme u obzir inflacija u Velikoj Britaniji, vredelo bi oko milion funti. Međutim, očigledno je da se Ivaniševiću trenerska karijera u tenisu finansijski više isplati u poređenju sa njegovom igračkom karijerom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike