Noletova trka za istorijskim dostignućima! Ovih pet neverovatnih činjenica otkrivaju njegovu superiornost na Vimbldonu!

27.06.2023

22:04

0

Autor: A. Š.

Doskora najbolji teniser sveta ulazi u završnu fazu priprema za treći grend slem u sezoni

Noletova trka za istorijskim dostignućima! Ovih pet neverovatnih činjenica otkrivaju njegovu superiornost na Vimbldonu!
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Najbolji srpski teniser Novak Đoković ulazi u završnu fazu priprema za predstojeći Vimbldon. Nole na terene „Ol Ingland kluba“ stiže osokoljen sa dva osvojena grend slema u sezoni i kao četvorostruki uzastopni šampiona Otvorenog prvenstva Engleske.

Samo ova dva podatka bili bi sasvim dovoljni za odgovor na pitanje zbog čega je doskora prvi reket planete najveći favorit za osvajanje londonskog grend slema, međutim narednih pet neverovtnih činjenica još više pokazuju koliko je Đoković ispred svojih izazivača u ovom trenutku.

VIŠE POBEDA NEGO DRUGI ZAJEDNO

Nole na predstojeći Vimbldon stiže sa skorom od 86 pobeda i 10 poraza, a broj njegovih trijumfa na londonskoj travi je veći nego što zajedno imaju preostalih Top 20 igrača na ATP listi (85). Najbliži Novaku u ovom trenutku je Karen Hačanov sa 11 slavlja na trećem grend slemu sezone. Takođe, srpski as ima 89.6 procenat pobeda, naspram 56.3 odsto ostatka Top 20 tenisera sveta.

NOLE JURI FEDEREROV REKORD

Zanimljivo, kada je nekada najbolji teniser sveta i jedan od Novakovih najvećih rivala Rodžer Federer 2017. godine osvojio svoju osmu krunu u Londonu, Nole je imao „samo“ tri vimbldonske krune. Šest godina kasnije Đoković ima priliku da se po broju osvojenih Vimbldona izjednači sa Švajcarcem.

UKOLIKO PODIGNE PEHAR, NOVAK ĆE BITI JEDINSTVEN

Nole u Londonu ima prilku da četvrti put u karijeri osvoji tri grend slema u sezoni, a ukoliko u tome uspe postaće jedini teniser ikada kojem je to pošlo za rukom. Takođe, Đoković će ove sezone pokušati da postane prvi teniser od legendarnog Roda Lejvera, koji je 1969. godine osvojio kalendarski slem (osvojeni svi grend slemovi u jednoj sezoni).

PRVI PUT U KARIJERI PET UZASTOPNIH TITULA NA JEDNOM SLEMU

Malo toga je u Noletovoj impresivnoj karijeri ostalo za šta može da se kaže „prvi put“. Jedan od retkih poduhvata koji bi prvi put mogao da ostvari jeste osvajanje pet uzastopnih titula na jednom grend slemu. Ukoliko i ove sezone podigne trofej na Centralnom terenu „Ol Ingland kluba“ Novak će stati uz rame Bjornu Borgu i Federeru, kao jedinim teniserima koji su u Open eri uspeli da osvoje pet uzastopnih trofeja na Vimbldonu.

TROFEJ ZA ULAZAK U DRUŠTVO POSEBNIH

Samo pet tenisera u istoriji uspelo je da osvoji najmanje 12 grend slem trofeja. Ukoliko slavi na Vimbldonu Nole će osvojiti svoj 12. grend slem pošto je napunio 30 godina. Poređenja radi, Nadal (8), Federer (4), Roj Emerson (2) i Pit Sampras (1) zajedno su osvojili 15 najvažnijih teniskih trofeja pošto su zakoračili u četvrtu deceniju života.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike