Da li će Novak ponovo poljubiti pehar u Parizu? Naravno da hoće

23.09.2020

14:23 >> 18:38

0

Autor: Adam Štulić

Mats Vilander pred start Otvorenog prvenstva Francuske nema dilemu ko je glavni favorit

Da li će Novak ponovo poljubiti pehar u Parizu? Naravno da hoće
Copyright

Kako se bliži početak poslednjeg grend slema sezone, tako se među ljubiteljima tenisa sve više priča o tome da li će „kralj šljake“ Rafael Nadal nastaviti trijumfalni niz na Rolan Garosu ili će Novak Đoković uspeti da napravi još jedan korak ka prestizanju Španca i Rodžera Federera po broju osvojenih najvećih teniskih turnira.

Legendarni Mats Vilander pred start Otvorenog prvenstva Francuske nema dilemu ko će biti glavni kandidati za podizanje prestižnog pehara.

Mislim da su Novak, Rafa i Dominik favoriti. Stavio bih Đokovića malo ispred Nadala i Tima. Ali, ovo su idealni uslovi za Austrijanca, mislim da će biti izutetno opasan – rekao je stručni konsultant „Eurosporta“, dok je Džim Kurijer malo drugačije poređao favorite.

– Na papiru je Rafa favorit, iako nije imao „normalnu“ pripremu za RG. Nije odigrao dovoljno mečeva u Rimu i ne dolazi u, za njega, komfornoj zoni u Pariz, sa barem jednim prethodno osvojenim trofejom na šljaci. Novak je veoma blizu iza njega, dok se Tim tu pozicionirao posle trijumfa na Ju-Es openu i prilično dobrih izdanja na šljaci u poslednjih četiri, pet godina.

Termin ovogodišnjeg Rolan Garosa, koji se, usled pandemije virusa korona, sa letnjeg pomerio u jesenji period, mogao bi, po mišljenju Vilandera da bude prepreka na Nadalovom putu do četvrtog uzastopnog, a 13. ukupno, trijumfa na Rolan Garosu.

Velika je, ogromna, razlika za Rafu. Ovo će biti veliki izazov za njega i moliće se za neku vrstu miholjskog leta. Za Novak je, mislim, savršeno. Malo je nedostajalo da ga pobedi u finalu 2012. godine kada je bilo kišno vreme. Mislim da će čvršći igrači biti bolji jer šljaka nije tako klizava kada je malo hladnije i vlažnije vreme, loptice nemaju mnogo rotacije – kazao je Vilander, a da će vremenske prilike imati značajn uticaj na dešavanja na terenu smatra i Kurijer.

Novak bi svakako voleo da bude što manje vetra. Tokom prošlogodišnjeg polufinala je bilo veoma vetrovito i čini se da je od svih učesnika njemu to najviše smetalo. Naravno, uslovi će biti teški i u smislu pokušaja da se ostane u „mehuru“. Biće drugačije i srećni smo što uopšte imamo priliku da gledamo Rolan Garos.

Vilander, kao jedan od najvećih Novakovih kritičara, u poslednje vreme je značajno ublažio retoriku kada govori o prvom teniseru sveta za koga smatra da mu je incident i diskvalifikacija za Ju-Es opena dala dodatni motiv pred finiš skraćene sezone.

Mislim da je to bila jedna od onih lekcija kada sebi kažete, „Čoveče, ne mogu da verujem da sam ovo uradio. To je tako glupo i nesrećno. Kako da se vrati? Samo će reći sebi da treba da se „osveti“ i da ću sve da osvoji. Ni pred kim se neće „savijati“.  Mislim da je rekao sebi “Idem sa osvojim Rim, idem da osvojim Pariz“ – kazao je Vilander i nastavio sa komplimentima:

Mnogo je dobar i mentalno snažan kada odluči da bude takav. Očigledno, mogao je da osvoji Ju-Es open, ali desilo se šta se desilo. I mislim da mu je taj događaj dao identitet, koji nije imao kada se ranije takmičio sa Rafaom (apsolutni ratnik) ili Rodžerom (klasični, elegantni teniser koji je omiljen gde god da igra). Novak je možda najbolji igrač svih vremena, a sada imamo i njegov identitet – pomalo je „loš momak“ – zaključio je Vilander, dok se Kurijer malo više posvetio Timovim šansama da napravi iznenađenje pored dva najbolja tenisera sveta.

– Dominik bi trebalo da bude u komfornoj poziciji posle Ju-Es opena. Imao je odlično izdanje u Njujorku, možda u finalu nije igrao svoj najbolji tenis, ali bio je dovoljno dobar da osvoji turnir i to je jedino važno. Odradio je sjajne stvari na putu do finala i to mu je sigurno dalo podsticaj da se izbori sa teškim momentima u finalu i na kraju podigne pehar. Sada je zauvek grend slem šampion i to je sjano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike