Đoković nije zaboravio bombe, ali ni Grka koji je 1999. stao uz Srbiju! Dve reči su bile dovoljne da kažu sve! (FOTO)

25.03.2023 | 12:16

Autor: G. F.

Novak još jednom podsetio na ljudski potez Marinosa Ricudisa

Copyright AP Photo/Kamran Jebreili

Prošle su 24 godine otkako je tadašnja Jugoslavija zasuta bombama. Gotovo četvrt veka otkako su se ljudi krili po podrumima i skloništima, a neki budući šampioni doživeli nešto što nijedno ljudsko biće ne bi smelo da doživi.

Među njima i najbolji teniser na svetu svih vremena Novak Đoković, tada dečak koji je u isušenom bazenu udarao lopticu reketom i maštao o titulama koje će doći.

 Od 24. marta do 10. juna 1999. godine NATO je sproveo sumanutu misiju bombardovanja jedne države i svih onih koji su živeli u njoj. Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar NATO naredio je bombardovanje i odmah su mu se tu našli razni moćnici da ga podrže u ovoj užasnoj misiji.

Ali, bilo je i onih koji su pokazali ljudskost usprotivili se moćnom NATO sistemu i odbili naređenja. Grk Marinos Ricudis, kapetan broda tamošnje ratne mornarice, odbio je naređenje svojih vrhovni vlasti i nije hteo da napadne Srbiju!

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je tada Ricudis i vratio svoj brod u luku umesto da uplovi u Jadran.

printscreen/Instagram/NovakĐoković
Marinos RIcudis

Mnogi grčki mornari stali su uz njega, a vojni sud ga je osudio na dve i po godine zatvora. Njegov potez u Srbiji nije zaboravljen niti će ikad biti.

Podsetio je na to i Novak Đoković, koji je uz fotografiju ove ljudine, napisao samo dve reči koje su rekle sve što treba da se kaže:

- Hvala ti!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam