Srbin jedan od najboljih sportista svih vremena na svetu: Nole nastavlja da dominira - ne može mu niko ništa!

30.01.2023

10:54

0

Autor: Milan Nastić

Novak Đoković još jednom pokazao zašto mu se svet divi, iako mu na svakom koraku podmeću "klipove"

Srbin jedan od najboljih sportista svih vremena na svetu: Nole nastavlja da dominira - ne može mu niko ništa!
Novak Đoković - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Kralj, car, najbolji svih vremena, nije sa ove planete, neki si od epiteta koje je dobio Novak Đoković posle desete jubilarne titule na Australijan openu.

Koliko je on veliki pokazuje i to da je jednim potezom "ubio tri muve", a to je da je deseti put podigao pehar u Melburnu (ubedljivo najtrofejniji svih vremena), izjednačio se sa Rafom Nadalom po broju osvojenih grend slemova (obojica po 22), i ponovo se vratio na prvo mesto ATP liste.  

Najbolji sportista svih vremena

To su neverovatni rezultati, i time je srpski teniser pokazao da je jedan od najboljih sportista na planeti svih vremena.

Mnogi će reći da sam preterao u toj konstataciji, ali Đoković zaslužuje da pripada toj grupi sportista, a sada će pokušati da objasnim razloge takvog razmišljanja.

Krenimo redom, prvo da se vratimo godinu dana ranija kad je deportovan iz Australije, kao da je najveći kriminalac, a on je samo želeo da se na svom omiljenom grend slemu takmiči.

Ta prilika mu je uskraćena, zato mu je ovogodišnje učešće bilo od posebnog značaja, ali sa druge strane i veliki pritisak.

Nole je opet pokazao da mu nema ravnog što se tiče mentalne snage i na kraju dominantno osvojio Australijan open.

Toliko je bio superioran da je izgubio samo jedan set i to u prvom kolu od Francuza Kuakoa, posle su redom sa nulom padali Dimitrov, De Minor, Rubljov, Pol, i u finalu Cicipas.

Drugo, tokom čitavog turnira u Melburnu imao je problem sa zadnjom ložom leve noge, čak je bilo dovedeno u pitanje njegovo učešće, ali Nole je po ko zna koji put smogao snage, stegao zube, i borio se do poslednjeg atoma snage.

Da je njegova povreda bila ozbiljna, govore i reči trenera Gorana Ivaniševića, koji je otkrio da bi se 97 odsto tenisera da su na njegovom mesto povuklo sa grend slema, ali ne i Novak Đoković. 

A, pritom tokom turnira počele su spekulacije od medija, mrzitelja lika i dela Đokovića, bivših tenisera, kako njegova povreda nije ozbiljnije prirode, i da Nole na ovaj način hoće da sebi nađe alibi ako nekim slučajem ne osvoji Australija open.

Đoković je i pored takvih nebuloza morao da se bori, pored onog primarnog cilja, a to je osvajanje prvog grend slema u sezoni.

Na Noletu bio veliki pritisak

I na kraju pobedio je sve te bitke, a priznaćete takav pritisak, retko koji sportista je imao u istoriji.

Zato one suze na kraju finala dovoljno govore koliko mu je bilo teško ovih dve nedelje u Melburnu.

AP/Asanka Brendon Ratnayake
 

Kad se na to doda i da Đoković ulazi u 36. godinu, ovaj trijumf dobija još više na značaju.

Morate priznati da su to ozbiljne sportske godine, ali očigledno da za Đokovića to ne važi i slobodno se može reći da kod njega ima žara, volje, elena kao da je na početku karijere.

Toliko je dominantan da protivnicima ne da ni promil šanse da ga ugroze.

To i sami teniseri govore da je nemoguće igrati protiv Novaka, odnosno da nemaju način kako da se suprostave, što je za njih frustrirajuće.

Đoković definitivno dominira na Australijan openu, a da mu je to omiljeni turnir pokazuje i to da u Melburnu nije poražen još od 2018. godine, što znači da je ostvario 28 pobeda zaredom, što nikome u istoriji nije pošlo za rukom, a na tlu Australije nije izgubio čak 41. put. 

A, sad vratimo se na početak, zar sve ono nije pokazatelj da je Đoković jedan od najboljih sportista svih vremana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike