(KRAJ) Novak ide po "kup musketara"

31.10.2020

16:16 >> 00:38

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta u polufinalu Rolan Garosa savladao Stefanosa Cicipasa

(KRAJ) Novak ide po "kup musketara"
Copyright Tanjug/ AP/Christophe Ena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je na koraka od osvajanja drugog Rolan Garosa u dosadašnjoj karijeri.

U svom 10. polufinalu na Otvorenom prvenstvu Francuske prvi reket planete savladao je Grka Stefanosa Cicipasa 3:2 i u petom pokušaju da se domogne “kupa musketara” sastaće se sa Rafaelom Nadalom, koji je prethodno eliminisao Argentinca Dijega Švarcmana 3:0.

Finale je na programu u nedelju od 15 časova.

PRVI SET

1:o Ako je suditi po uvodnom gemu, pred nama je maratonski meč. Prvi Novakov servis gem trajao je skoro 0sam minuta, Cicipas je imao četiri prilike da napravi brejk, ali je Novak posle 0:40 uspeo da izjednači, potom još jednom sačuva servis, a onda iz drugog pokušaja osvoji gem.

2:0 BREJK! Ono što Cicipas nije uspeo pre nekoliko minuta, Novak jeste i to iz prvog pokušaja. Odlično je Đoković otvorio gem, poveo 0:30, a potom prvu, od dve uzastopne, brejk priliku forhend vinerom pretvorio u poen za oduzimanje servisa Grku.

3:0 Sigurno i ubedljivo, bez izgubljenog poena, Novak potvrđuje brejk.

3:1 Forhend vinerom, uz jedan izgubljen poen, Cicipas osvaja svoj prvi gem na meču.

4:1 Posle uvodnog servis gema, u kojem je spasao četiri brejk lopte, Novak je naredna dva ubedljivo rešio u svoju korist. Peti gem u prvom setu osvojio je uz jedan izgubljen poen.

4:2 Ekspresno se završavaju gemovi. Cicipas je svoj drugi osvojio uz jedan izgubljen poen.

5:2 I drugi gem koji se igrao na razliku pripada Novaku. Ponovo je Đoković bio u problemu na svoj servis, pošto je propustio gem loptu suočio se sa, dosad, petom brejk prilikom Cicipasa. Ipak, i ovoga puta, kada je bilo najvažnije srpski as je bio najbolji i došao je nadomak osvajanja prvog seta.

5:3 Iako je izgubio prvi poen, Cicipas je naredna četiri rešio u svoju korist i produžio set barem za još jedan gem u kojem će Novak servirati za osvajanje uvodnog dela meča.

6:3 Iako je posle 40:0 delovalo da će Novak rutinski prvi set privesti kraju, srpski as je napravio tri vezane neiznuđene  greške (12 u prvom setu) i dao Cicipasu nadu da može do brejka. Ipak, ona je bila kratkog daha, s obzirom da su naredna dva poena pripala Đokoviću.

DRUGI SET

0:1 Cicipas prvi put na meču vodi. Grk je uvodni servis gem u drugom setu osvojio bez izgubljenog poena.

1:1 Novak ima 3-3 što se tiče gemova koji su se igrali na razliku i onih u kojima je spašavao brejk lopte. Cicipas je u drugom gemu drugog seta poveo 0:30, na 30:30 je prvu brejk šansu dobio na poklon, pošto je Novak napravio duplu servis grešku dupla servis, a pošto je posle nekoliko trenutaka propustio i sedmu priliku u dosadašnjem toku meča da oduzme Đokoviću servis, Grk je brzo kažnjen za promašaje.

1:2 Za razliku od prvog seta, kada je posle propuštenih brejk lopti izgubio svoj servis, Cicipas je ovoga puta, uz dva izgubljena poena, sačuvao minimalno vođsđtvo.

2:2 Bio je mali pritisak na Novaku posle 15:30, ali je prvi reket sveta uspeo da osvoji naredna tri poena i poravna rezultat u drugom setu.

3:2 BREJK! Novak je napravio brejk, iako je samo jedan poen osvojio vinerom. Svi ostali bili su posledice neiznuđenih grešaka Cicipasa, koji je izgubio servis u gemu u kojem je vodio 40:0.

4:2 Novak je potvrdio brejk uz dva izgubljena poena.

5:2 BREJK! Cicipas je na “ivici provalije”. Ponovo je Grk izgubio servis u gemu u kojem je vodio 40:0. Novak je drugi brejk u drugom setu napravio tako što je drugu priliku pretvorio u poen kojim je došao nadomak velikog vođstva.

6:2 Novak bez izgubljenog poena potvrđuje brejk.

TREĆI SET

0:1 Cicipas bez izgubljenog poena osvaja uvodni gem trećeg seta.

1:1 Kockao se Novak, posle 40:15, s nekoliko neiznuđenih grešaka omogućio je rivalu novu brejk loptu, ali je srpski as, kao i sve prethodne ključne poene, i ovoga puta odigrao bez greške i potom osvojio svoj prvi servis gem u trećem setu.

1:2 Cicipas je iskoristio poslednju, od dvevezane, gem loptu.

2:2 Uz jedan izgubljen poen, Novak osvaja četvrti gem u trećem setu.

2:3 Jedan od retkih gemova koji je Ciciaps dobio bez izgubljenog poena.

3:3 Novak odgovara osvajanjem gema s nulom.

3:4 Cicipas, zasad, odoleva, napadima Novaka. Uz dva izgubljena poena osvaja sedmi gem trećeg seta.

4:4 Još jedan lak i ubedljiv servis gema za Đokovića.

5:4 BREJK! Novak pravi brejk u najboljem mogućem trenutku i u sledećem gemu će servirati za plasman u finale Rolan Garosa. Strpljivo je prvi teniser sveta čekao svoju priliku, spasao gem loptu i onda prvu priliku za brejk iskoristio za veliku prednost u finišu seta.

5:5 BREJK! Kada je malo ko očekivao, Cicipas je uspeo da prvi put na meču oduzme Novaku servis i na taj način da ostane u setu. Pošto je između dve propuštene brejk prilike spasao jednu meč loptu, Grk je iz 11. pokušaja uspeo da napravi brejk.

5:6 Uz dva izgubljena poena Cicipas je potvrdio brejk i osigurao taj brejk.

5:7 BREJK! Pustio je Cicipas ruku i drugi put uzastopno oduzeo Novakov servis, koji je pre odlučujućeg poena spasao jednu brejk loptu. Idemo u četvrti set.

ČETVRTI SET

0:1 Cicipas je pun samopouzdanja pošto se vratio “iz mrtvih”. Pošto je propustio jednu gem loptu, Grk je uspeo da spasi brejk priliku, posle čega je uspešno okončao uvodni servis gem u četvrtom setu.

0:2 BREJK! Sve polazi za rukom Grku, koji osvaja treći uzastopni gem na Novakov servis. Ovoga puta je napravio brejk bez izgubljenog poena.

1:2 BREJK! Novak brejkom prekida seriju od pet uzastopno osvojenih gemova, tako što je iskoristio drugu, od tri vezane prilike, da oduzme servis rivalu.

2:2 Uz jedan izgubljen poen Novak je potvrdio brejk.

2:3 Imao je Novak sjajnu priliku da još jednom oduzme servis Cicipasu, koji je spasao tri brejk lopte pre nego što je osvojio gem.

3:3 Još jednom Đoković, uz jedan izgubljen poen, osvaja servis gem.

3:4 Novak je još jednom ispustio sjajnu šansu da napravi brejk. Posle dve uzastopne prilike da oduzme servis rivalu, srpski as je prokockao još dve šanse, dok je Cicipas prvu gem loptu pretvorio u poen za novo vođstvo.

4:4 Iako propušta prilike za brejk, svakako može da raduje to što Novak svoje servis gemove osvaja lako i brzo. Treći put uzastopno je na svoj servis izgubio jedan poen.

4:5 Još jedan maratonski gem, koji je trajao šest minuta, pripada Cicipasa, koji je i peti put u četvrtom setu morao da spašava set loptu. Novak je u dosadašnjem toku četvrtog seta iskoristio jednu od 11 brejk prilika.

4:6 Čekao je Cicipas svoju priliku i dočekao je u, za njega, najboljem mogućem momentu. Posle 40:15 delovalo je da će prvi teniser sveta i ovaj gem rutinski privesti kraju, ali je Grk izdigao, došao do izjedsnačenja, i potom dobio poklon, pošto je  Novak na brejk loptu pogodio mrežu.

PETI SET

0:1 Preslikana slika iz prethodnog seta. Maratonski gem na Cicipasov servis, Novak propušta brejk loptu, a Grk potom iz drugog pokušaja osvaja uvodni servis gem u odlučujućem setu.

1:1 Novak koristi drugu od tri vezane gem lopte.

2:1 BREJK! Konačno Novak pravi brejk, iskoristivši poslednju, od dve vezane, prilike da Cicipasu oduzme servis.

3:1 Morao je Novak da pogodi mnogo perfektnih udaraca, ali se na kraju isplatilo. Uz dva izgubljena poena, srpski as je potvrdio brejk i napravio značajan korak ka finalu.

4:1 BREJK! Osmi put uzastopno, a deveti od poslednjih 10 servis gemova Cicipas je morao da se suoči s brejk loptama. Mnogo je snage mladi Grk morao da uloži kako bi meč odveo u peti set, ostavila su prethodna četiri velikog traga na njemu, pa je na prvu, od dve vezane brejk lopte, napravio duplu servis grešku. Novak je sve bliži okršaju s Nadalom.

5:1 Uz jedan izgubljen poen Novak je potvrdio i drugi brejk i samo ga gem deli od plasmana u finale poslednjeg grend slema sezone.

6:1 BREJK! NOVAK JE U FINALU ROLAN GAROSA! Treća sreća je bila sreća za Đokovića. Skoro dva sata pošto je imao prvu meč loptu, srpski as je treću pretvorio u poen koji se izborio za peto učešće u završnom meču na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike