24sedam predstavlja: Deset najboljih mečeva Đokovića i Nadala (Video)

10.10.2020

10:22 >> 22:15

0

Ovo su najzanimljiviji dueli srpskog i španskog igrača

24sedam predstavlja: Deset najboljih mečeva Đokovića i Nadala (Video)
Copyright Profimedia

Epizoda 56, finalna klapa devet. Tako bi u kratkim crtama mogla da se opiše nova spektakularna bitka između Novak Đokovića i Rafaela Nadala u Parizu.

U dosadašnjih 55 duela srpski teniser je bio uspešniji (29:26), dok su u borbama za trofej na četiri najveća turnira izjednačeni (4:4). Jedan od njih dvojice će od nedelje imati prednost i u tom segmentu.

Portal 24sedam vam predstavlja 10 najboljih mečeva srpskog i španskog tenisera. Zaista nije bilo lako odabrati.

1)  FINALE AUSTRALIJAN OPENA 2012. GODINE

Kada god se njihova imena spomenu prva asocijacija je svakako najduže grend slem finale ikada odigrano. U Melburnu su Novak i Rafa na terenu proveli 5 sati i 53 minuta. Posle gladijatorske borbe Srbin je izašao kao pobednik – 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

Jedan od onih mečeva u kojima s pravom može da se kaže da su sitnice presudile. Novak je pokazao neverovatnu mentalnu snagu nadoknadio je brejk zaostatka u petom setu (gubio sa 2:4) i naneo velikom rivalu prvi poraz posle dobijenog prvog seta.

Kako je sve izgledalo najbolje je moglo da se vidi po njihovim reakcijama. Ni jedan ni drugi nisu mogli da stoje na nogama, sedeli su tokom ceremonije.

2) POLUFINALE ROLAN GAROSA 2013.

Jedan od najuzbudljivijih mečeva između njih dvojice definitivno. Novak je bio tako blizu pobede, ali je na kraju Rafa slavio – 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3:7), 9:7.

Momenat iz tog duela koji niko ne pamti po dobrom dogodio se sredinom petog seta. Novak je imao brejk prednosti i servis (4:3), bilo je nerešeno u tom gemu (40:40), posle duge razmene je Đoković izašao na mrežu, smečovao, Rafa nije bio ni blizu loptice, ali je tom prilikom dotakao mrežu.

Sudija Paskal Marija je poen dodelio Špancu, usledila je duža rasprava, Srbin je tvrdio da je loptica već pala i da Nadal nije mogao da je stigne pre nego što je on dotakao mrežu, francuski sudija u stolici nije tako mislio, objasnio je da loptica nije drugi put pala i da se računa da je poen još trajao i da po pravilima ne sme da dotakne mrežu dok poen traje. Taj trenutak je u potpunosti promenio tok meča i koštao srpskog asa verovatno grend slem titule.

Nadal je nešto kasnije rutinski savladao sunarodnika Davida Ferera (6:3, 6:2, 6:3).

3) POLUFINALE MADRIDA 2009.

Nepobedivi „kralj šljake“ protiv četvrtog tenisera sveta. Jedini, prema mišljenju stručnjaka, koji je mogao da ugrozi Nadala na putu ka tituli u prestonici Španije bio je Srbin.

Bio je blizu da sruši kralja. Dobio je Novak prvi set, imao tri meč lopte, ali je neumoljivi Rafa uspeo iz svega toga da se izvuče i da kroz dva taj-brejka na kraju slavi – 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (11:9).

Inače, koliko „beli sport“ ponekad može da bude nepravedan možda najbolje govori i jedan statistički parametar, Novak je u tom meču osvojio 13 poena više od protivnika i nije slavio (297:284).

4) – FINALE VIMBLDONA 2011.

Nadal jeste poznat po igrama na šljaci, ali mu je plasman u finalale Vimbldona 2011. godine bila 20. uzastopna pobeda na ovom prestižnom takmičenju. Na drugoj strani bio je Novak, teniser koji se borio za prvi trofej na vimbldonskoj travi.

Ali, Đoković ne bi bio tu gde jeste da nema tu neverovatnu mentalnu snagu. Prepustio je ulogu favorita rivalu, a onda ga pobedio – 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Ne samo da je prvi put podigao pehar u Londonu, već je po prvi put u karijeri preuzeo prvo mesto na rang-listi i to je smenio upravo Nadala.

5) – OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU 2008.

Žarko je želeo Novak da proba Srbiji da donese zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu. Međutim, na tom putu ga je zaustavio upravo Nadal.

U polufinalu je španski igrač slavio posle više od dva sata igre – 6:4, 1:6, 6:4.

Đoković je još tada pokazao da mu je jedan od slabijih segmenata u igri smeč. Na meč lopti u trećem setu je dobro izgradio poen, prvi smeč je Rafa uspeo da vrati, a drugi je Novak poslao daleko u aut. Ko zna kako bi se sve završilo da je srpski igrač bio malo precizniji kod tog udarca koji mu je i kasnije u karijeri pravio malo problema…

6) POLUFINALE VIMBLDONA 2018.

Zbog neverovatno dugog polufinala od šest i po sati i pobede Kevina Andersona protiv Džona Iznera sa 26:24 u petom setu je srpsko-španski okršaj bio na čekanju.

Kada su na kraju došli na red igrali su dva dana i na kraju je Novak slavio posle pet sati i 15 minuta provedenih na terenu – 6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8. Bio je to jedan od povratničkih turnira za Đokovića koji se vraćao posle velikih problema sa laktom i zbog kojih je bio znatno niže rangiran na listi od očekivanog.

Da se vratimo na meč. U momentu kada je Novak uspeo da dobije taj-brejk trećeg seta duel je prekinut. Prema pravilima Vimbldona, tenis ne može da se igra posle 23 časa pa su morali da odu na prinudni odmor. Dan kasnije je Nadal u setu prepunom brejk prilika uspeo da dođe do izjedančenja i da obezbedi peti set.

Pošto u petom setu nema taj-brejka igralo se na razliku. Novak je prvo u 15. gemu spasao čak tri brejk lopte, da bi u narednom propustio brejk loptu koja je ujedno bila i meč lopta. Ono što mu tada nije pošlo za rukom jeste u 18. gemu kada je Rafi oduzeo servis sa nulom i prošao u finale.

Tamo je bio bolji od Kevina Andersona i stigao je do novog grend slem pehara.

7) ROLAN GAROS ČETVRTFINALE 2015.

Na pariskoj šljaci je Nadal izgubio ukupno dva meča. Jedan od Soderlinga, a drugi od Novaka. Mnogi dobro pamte taj duel. Četvrtfinale Rolan Garosa 2015. godine – 7:5, 6:3, 6:1.

Rezultat dosta toga govori. Novak ne samo što je uspeo nemoguće, da dobije Nadala na ovom turniru, već je to učinio na prlično dominantan način. Verovatno bi i prvi set bio još manje neizvestan da je Novak zadržao prednost od 4:0, ali je i pored toga uspeo da slomi sjajnog rivala.

U polufinalu je pobedio Endija Mareja (3:2), ali ga je u finalu zaustavio Sten Vavrinka (1:3).

8) – FINALE JU-ES OPENA 2011. GODINE

Osvajanje Dejvis kupa sa reprezentacijom je Novaku dalo posebnu motivaciju u toj, dobro poznatoj, 2011. godini. Završio je grend slem sezonu na pravi način. Pobedom protiv Nadala u finalu Ju-Es opena – 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1.

U meču koji je trajao čak četiri sata i 10 minuta srpski igrač je na kraju odneo pobedu i ne samo to. Bio je to prvi put da je podigao pehar u Njujorku.

Uspeo je u tome još dva puta (2015. i 2018. godine).

9) – ČETVRTFINALE MAJAMIJA 2007.

Prva pobeda i titula na Mastersu. Tek u trećem pokušaju je Novak uspeo da savlada Rafu po prvi put. U prvom, na Rolan Garosu 2006. godine je predao meč, da bi u finalu Indijan Velsa izgubio (6:2, 7:5).

Ipak, već na narednom turniru, u Majamiju, je uspeo da se revanšira. U četvrtfinalu je eliminisao Nadala – 6:3, 6:4.  U polufinalu je deklasirao Endija Mareja (6:1, 6:0), da bi se prvog trofeja na turniru iz serije 1000 domogao trijumfom nad argentinskim igračem Giljermom Kanjasom (6:3, 6:2, 6:4).

A, sve je krenulo od prvenca protiv Španca koji je i te kako dao Novaku dodatni motiv, na svojoj koži je to osetio Britanac već u polufinalu…

10) – FINALE AUSTRALIJAN OPENA 2019

Čekali su navijači pet godina da se Novak i Rafa sastanu i finalu nekog grend slema. Dočekali su to konačno u Melburnu prošle godine.

Nisu mogli preterano da uživaju u karakterističnim dvobojima pošto je Nole bio raspoložen od prvog do poslednjeg poena i poprilično lako je slavio – 6:3, 6:2, 6:3.

Od tog, pa do meča koji nas očekuje u nedeljnom finalu Rolan Garosa su odigrali samo dva meča, Rafa je slavio u Rimu prošle godine, a Novak na ATP kupu početkom ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike