Vimbldon ukida pravilo staro 145 godina: Za sve je zaslužna menstruacija

18.11.2022

12:58

0

Autor: 24sedam

Teniserke neće morati više da budu obučene skroz u belo

Vimbldon ukida pravilo staro 145 godina: Za sve je zaslužna menstruacija
Amanda anisimova - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Organizatori Vimbldona više neće zahtevati da teniserke budu na terenu u potpuno beloj odeći. Od sledeće godine biće dozvoljeno da nose tamni donji veš, potvrdio su članovi Upravnog odbora Vimbldona.

Nekoliko teniserki se žalilo da im je bilo veoma neprijatno tokom takmičenja na Vimbldonu jer su morale da igraju u belom vešu tokom menstruacije. Bivša olimpijska šampionka Monika Puig, između ostalih, požalila se na "mentalni stres” zbog belih gaća.

- Molila sam se da se turnir ne poklopi sa mojim "danima" - rekla je Puigova.

Seli Bolton, šefica Ol Ingland kluba, sada kaže da su "prigovori igračicaa saslušani i to u potpunosti podržavamo".

- Zbog toga će se prilagoditi pravilo odevanja i od 2023. godine možete da se odlučite za donji veš u boji. Nadamo se da će prilagođavanje pravila pomoći igračima da se u potpunosti fokusiraju na svoj učinak.

Stroga pravila oblačenja važe od 1877. godine. Od tada je obavezna bela haljina, dok trake u boji na dekolteu, manžetama rukava, na trakama za glavu i na donjem vešu ne smeju biti šire od jednog centimetra. Smatra se da su ovakva pravila uvedena jer su se tamičari u ono vreme plašili neprijatnih mrlja od znoja na svojoj odeći u boji. Tako se rodila se tradicija.

Valeri Voren piše u svojoj knjizi o istoriji teniske opreme da je "All England Club" prvo mislio na žene kada su donosili pravila. Posebno su želeli da zaštite teniserke od vidljivog znojenja, što je bilo veoma neprikladno u viktorijansko doba.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike