Novak krunisan u Rimu! Đoković upalio mašinu - osvojen prvi trofej u sezoni!

15.05.2022

15:50

1

Autor: 24sedam

Srbin odbranio trofej

Novak krunisan u Rimu! Đoković upalio mašinu - osvojen prvi trofej u sezoni!
Tan2022-5-15_18121353_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alešandra Tarantino

Najbolji teniser sveta Novak Đoković skinuo je prokletstvo u 2022. godini. Posle brojnih peripetija i muka, srpski as je konačno pronašao ritam dovoljno dobar da jedan trofej završi u njegovim rukama. Teniski kralj je krunisan u Rimu. U finalu Mastersa u italijanskoj prestonici srpski as je savladao Stefanosa Cicipasa 6:0, 7:6.

Ako je suditi po prethodnih sedam dana u "večnom gradu", bez mnogo razmišljanja može da se konstatuje kako Novak konačno podseća na svoja najsjajnija izdanja. Govor tela, mirnoća u momentima kada ne ide sve po planu, igra... sve ukazuje na to da bi u Parizu mogli da gledamo još jedan šampionski ples najboljeg tenisera planete.

Profimedia
 

Cicipas ovog nedeljnog popodneva nije bio dostojan rival srpskom asu. Pogotovo u prvom setu, koji je Novak furiozno rešio u svoju korist - bez izgubljenog gema, posle samo pola sata igre. "Bombardovao" je Đoković rivalov deo terena iz svih rapoloživih oružja, nije Grk znao odakle mu preti veća opasnost i deluje da se, kada je video u kakvom ritmu Novak igra, jednostavno prepustio, svesno žrtvovao prvi set i pustio da uragan prođe.

A dešavanja u drugom setu, do samog finiša, pokazala su da je Cicipas u tom trenutku doneo pravu odluku. Jer, kada se Novak malo "stišao", grčki teniser se razmahao, počeo znatno ozbiljnije da ugrožava Đokovića i u četvrtom gemu iskoristi jedinu priliku na meču da razigranom rivalu oduzme servis.

Profimedia
 

Delovalo je u jednom trenutku da Novaku drugi set izmiče iz ruku. Cicipas je brejk prednosti uspeo da sačuva do devetog gema u kojem se servirao za osvajanje seta, ali je onda na rimsku šljaku stupio "onaj Đoković". Šampionski, sa ratničkim žarom u pogledu i čvrsto stisnutom pesnicom koja je označavala vraćanje brejka i uvod u odlučujući gem u kojem je Novak prvu meč loptu, na servis protivnika, pretvorio u poen vredan šampionskog slavlja.

BLOG UŽIVO

DRUGI SET

7:6! KRAJ! Novak je osvojio Rim! Nije moglo bez drame ni u odlučujućem gemu na meču. Novak je prvi napravio mini brejk, poveo 5:2, ali je Cicipas uspeo da se vrati i poravna na 5:5 na Noletov servis. Ipak, Srbin je potom stigao do meč lopte i na servis rivala stigao do prvog trofeja u sezoni.

Profimedia
 

6:6 - Novak je uzvratio istom merom - gem je osvojen bez izgubljenog poena, odluka drugog seta pada u taj-brejku!

5:6 - Cicipas je osigurao taj-brejk u drugom setu. Proradio je Grku prvi servis u najvažnijem trenutku, 11. gem je osvojio sa nulom.

5:5 - Potvrdio je Nole brejk uz samo jedan izgubljen poen.

4:5 - BREJK! Novak je vratio brejk u poslednjem trenutku. Servirao je Cicipas za izjednačenje, ali nije izdržao pritisak, pa mu je Nole oduzeo servis uz jedan izgubljen poen.

 

 

3:5 - Lakši deo posla je Novak oradio. Poveo je Cicipas 15:30, ali je Đoković uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i ostane u setu barem još jedan gem.

Profimedia
 

2:5 - Pokušao je Nole da ugrozi servis rivalu, poveo 15:30, ali je Cicipas sačuvao smirenost, nanizao tri poena i stigao na gem od osvajanja drugog seta. Novak servira za ostanak u setu.

2:4 - Nije bilo nimalo prijatno u šestom gemu. Imao je Cicipas novu brejk priliku, srećom Nole je imao odgovor i as servisom ostao na brejku zaostatka.

1:4 - Promenile su se malo uloge u drugom setu. Grk je bez dileme znatno konkurentniji u nastavku meča, brejk je potvrdio uz jedan izgubljen poen.

Profimedia
 

1:3 - BREJK! Pravo ni od kuda Cicipas pravi prvi brejk na meču. Sačekao je Grk prvu, najmanju priliku da ugrozi Novakov servis, dobio je dve uzastopne i već prvu pretvorio u poen za osetniju prednost u drugom setu.

1:2 - Deluje da se Cicipas probudio. Igra znatno sigurnije i minimalnu prednost na početku drugog seta čuva uz jedan izgubljen poen.

1:1 - Još jedan novitet u današnjem finalu - prvo izjednačenje. Cicipas nije ni blizu da ugrozi Novakov servis u dosadašnjem toku meča. Uvodni servis gem u drugom setu Nole osvaja sa nulom.

Profimedia
 

0:1 - Prvi put na meču Cicipas vodi. Uvodni gem drugog seta Grk je osvojio uz dva izgubljena poena.

PRVI SET

6:0 - Lako, brzo i sigurno Novak je napravio prvi korak ka osvajanju premijernog trofeja u tekućoj sezoni. Uvodni set rimskog finala Đoković je rešio za tačno pola sata igre.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
 

5:0 - BREJK! Gazi Novak bez milosti Cicipasa. Prvi teniser sveta i treći put na meču oduzeo je servis Grku, koji je totalno nemoćan u prvom setu rimskog finala. Ipak, za razliku od prethodva da puta, Stefanos je spasao dve vezane brejk lopte, pre nego što je još jednom izgubio servis.

4:0 - Ekspresno! Novak je, još jednom, uz samo jedan izgubljen poen potvrdio brejk. Srbin sigurno gazi ka osvajanju prvog seta.

 

 

3:0 - BREJK! Odlično teku stvari po najboljeg tenisera sveta u finalu turnira u Rimu! Još jednom je Đoković oduzeo servis Cicipasu, pošto je prethodno spasao tri gem lopte, a prvu brejk pretvorio u odlučujući poen.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
 

2:0 - Nole je sigurno potvrdio brejk prednosti, uz jedan izgubljen poen.

1:0 - BREJK! Nije moglo bolje na startu! Novak je po prvu titulu u sezoni krenuo brejkom bez izgubljenog poena.

Novak i Stefanos su izašli na teren. Meč počinje uskoro.

 

 

Meč za titulu u Rimu počeće u 16 časova.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike