SZO je na Novakovoj strani! Naredba vlade o vakcinaciji je krajnja solucija

13.01.2022

09:26

0

Jedna zvanična organizacija podržava najboljeg tenisera sveta

SZO je na Novakovoj strani! Naredba vlade o vakcinaciji je krajnja solucija
nole3 - Copyright Tanjug/AP

Dugo se čekalo na stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom slučaja medicinskog izuzeća Novaka Đokovića.

SZO između ostalog navodi da vakcinacioni status ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju.

Upravo ulazak Novaka u Australiju je izazvao brojne kontroverze, od same zabrane ulaska u državu, do izuzeća, pa izolacije i na kraju pobede na sudu.

U međuvremenu, Đoković je priznao da je znao da je pozitivan tokom svojih aktivnosti u Beogradu kada je davao intervju za francuski "Ekip".

I dok je australijska javnost i dalje besna pri pomisli da će Novak ostati u zemlji i igrati na turniru, Svetska zdravstvena ogranizacija, ima potpuno drugačiji stav.

Naime, SZO navodi da vakcinacija ne mora biti uslov za ulazak unutar granica neke od zemalja sveta, te da bi Vlade trebalo da budu rigoroznije samo ukoliko je odziv u toku ozbiljne epidemije loš.

- Postoje okolnosti u kojima Svetska zdravstvena organizacija podržava mandate o vakcinama, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da je najbolji način za ljude da se vakcinišu jeste edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvek tražimo da te stavke budu jasne, eksplicitne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije - rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.
U saopštenju ove organizacije navodi se i:

- Da vakcinacijski status ne sme biti iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja i da vlade svih država mogu narediti obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju.


Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike