Srpski arbitar "zakopao" nekadašnjeg selektora "orlova", sudijski ekspert se namučio da ga "odbrani"

29.10.2020

21:36

0

Autor: Adam Štulić

Trener Fejnorda Dik Advokat ne krivi Jovanovića za ubedljiv poraz, ali...

Srpski arbitar "zakopao" nekadašnjeg selektora "orlova", sudijski ekspert se namučio da ga "odbrani"
Copyright MN Press

Navijači Fejnorda će, posle meča drugog kola Lige Evrope, s posebnom pažnjom gledati koga UEFA delegira za utakmice njihovih mezimaca. Razlog – srpski sudija Srđan Jovanović.

Najbolji srpski arbitar je na meču u Roterdamu dosudio tri penala za austrijski Volfsberger, koji je na “De Kajpu” slavio 4:1.

Holandski velikan je na ovom duelu ispisao i neke negativne stranice istorije kontinentalnih klupskih takmičenja, kao prvi tim koji je primio dva gola iz penala u prvih 13 minuta meča Lige Evrope (prethodni “rekord” je bio u vlasništvu istog tima, koji je prošle godine u ovo vreme protiv Jang Bojsa dva puta matiran s bele tačke za 28 minuta) i prvi tim ikada koji je u prvoj fazi grupnog takmičenja primio tri gola iz kaznenog udarca na domaćem terenu.

Interesantno je da Jovanović uopšte nije bio delegiran za ovaj meč, ali je u sredu dobio poziv kao rezervna varijanta, koje UEFA sprema u slučaju da neko od planiranog sudijskog tima ima probleme s virusom korona.

Kasni poziv iz UEFA za srpske sudije: Jovanoviću, kreći za Roterdam, moraš da sudiš!

Sudijski ekspert Zdravko Jokić je u emisiji na TV “Arena sport” morao da se pomuči kako bi opravdao odluke najboljeg srpskog arbitra.

– U prvoj situaciji je bilo povlačenja… Da li je intenzitet dovoljan, određuje sudija na osnovu kriterijuma koji je uspostavio pre toga, odnosno da li bi to dosudio kao prekršaj na centru terena. U drugoj situaciji brine Srđanova pozicija. Daleko je, 20 metara u odnosu na prekršaj. Gledao sam više puta, ne bih mogao da se izjasnim, nisam video kontakt – rekao je Jokić, koji je najmanje dileme imao kod trećeg penala, koji je skrivljen nad srpskim napadačem Dejanom Joveljićem posle duela s golmanom Fejnorda, koji je sankcionisan i žutim kartonom.

– Ako se gledaju samo ruke, golman je imao kontakt s loptom, ali je udarac kolenom sporan. Mislim da je u ovoj situaciji dobro postupio – rekao je Zdravko Jokić.

Imali svoje veče: Srbi golovima obeležili Ligu Evrope

Zanimljivo je da na klupi Fejnorda sedi nekadašnji selektor Srbije Dik Advokat, koji posle meča, ipak, nije psrt krivice uperio samo u Srđana Jovanovića. Možda i zbog toga što Fejnord nije uspeo da uputi šut u okvir gola protivnika u prvom poluvremenu utakmice na domaćem terenu, prvi put od februara 2018. godine i meča s PSV u nacionalnom šampionatu.

– Možemo da krivimo sudiju, ima malo smisla, možda i treba, ali ako videte kako smo odigrali prvo poluvreme… Naša je krivica… Sudija nam nije olakšao, ali ne možemo da kažemo da smo zbog njega izgubili – rekao je, između ostalog, posle meča iskusni holandski strateg Dik Advokat, s kojim se složio i kapiten Fejnorda Stiven Bergajs.

– Mislim da su dva ili tri penala prelako dosuđeni. Posebno treći, dok smo kod prvog dali sudiji raslog da ga svira. Nismo izgubili zbog sudije, ali je imao veliki uticaj na igru – dodao je Bergajs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike