Srpska lavica: Andrea Lekić je zacrtala - hoće na OI!

10.12.2020

10:47

0

Autor: D. B.

Najbolju rukometašicu Srbije očekuje pauza od šest do devet meseci, ali ona ne odustaje od Tokija

Srpska lavica: Andrea Lekić je zacrtala - hoće na OI!
Copyright Profimedia/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Rukometšice nisu uspele da se plasiraju u sledeću rundu Evropskog prvenstva. Ali, u ovoj priči – to je nebitno. Ono što je bitno je zdravlje Andre Lekić. Najbolja rukometašica Srbije doživela je tešku povredu u prvom meču EP. Usledila je operacija i ekspresni povratak u Srbiju.

A duga pauza tek sledi…

– I dalje je gorak ukus nakon svega. Povreda je prilično teška, da ne kažem jedna od najtežih. Moja motivacija je beskrajna, tako da se nadam da će se devojke kvalifikovati u martu za OI. Tokio je nešto što mene beskrajno motiviše – rekla je Andrea u uključenju tokom Jutarnjeg programa RTS-a.

Na pitanje da li bi se povreda dogodila da je sve na EP u Danskoj bili normalno, odnosno da na utakmicu nije otišla bez treninga, jer su rukometašice tri dana bile zatvorene u sobama očekujući rezultate PCR testiranja, Lekićeva samo setno kontatuje:

– Izuzetno specifična situacija, prvi put smo se našle u uslovima koji su izuzetno štetni za sport, za mentalno zdravlje. Bili smo jedina reprezentacija koja tri dana nije mogla da napusti sobe, u hodnik da se prošetamo. Bilo je vrlo nehumano. Uticalo je mnogo na fizičku spremnost, nismo imale priliku da odradimo trening u dvorani. Nekoliko sati pret utakmicu saznale smo da ćemo igrati – vraća film Andrea.

Profimedia/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Poslednja povrede samo je jedna u nizu sa kojima se Andrea borila poslednjih godina – zbog problema sa bubnom opnom nije igrala na Svetskom prvenstvu u Japanu prošle godine, a tetiva koju je ovaj put povredila stvara ozbiljne probleme još od SP 2013. u Beogradu. Tri godine kasnije Andrea je imala operaciju na petnoj kosti.

– Već nekoliko godina imam problem sa Ahilovom tetivom. Sve je to nastalo od 2013. i finala Svetskog prvenstva. Ipak, nisu me povrede mnogo udaljavale sa terena, zahvaljujući sreći i radu koji ulažem. Tetiva traži pažljiv pristup, očekuje se da pauza bude od šest do devet meseci. Nadam se da ću se vratiti u najkraćem roku, jer izuzetno sam posvećena i verujem da sam u pravim rukama”, kaže srpska rukometašica.

A što se tiče rezultata ostvarenog u Danskoj, Lekićeva je izričita.

– Bilo je izuzetno teško gledati preko malih ekrana. Znam koliko je njima bilo teško. Nas nekoliko igračica nedostajalo je reprezentaciji. S druge strane, imale su malu rotaciju. Nisu se dobro snašle protiv Mađarske, izgubile su taj meč. Poraz od Hrvatske, koja je hit prvenstva, za sve nas je bila neočekivan. Ipak, moramo da shvatimo da je ovo prvenstvo bilo drugačije od svih. Ali moramo da verujemo, jer kvalifikacije za Olimpijske igre u martu je sve ono čemu mi stremimo, čemu se nadamo, o čemu sanjamo.

A kvalifikacije za OI su već u martu.

– Verujem da možemo u Tokio, to je želja cele generacije. To bi bila kruna naših karijera. Sve devojke, od prve do poslednje, zanju da je ovo bilo samo jedno loše izdanje i da ćemo se izvući iz ove situacije – uz dozu velikog optimizma završva Andrea Lekić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike