Spor početak i furiozan završetak: Novak osvojio Rim

22.09.2020

17:08 >> 06:06

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta u finalu Mastersa iz serije 1000 savladao Dijega Švarcmana 2:0

Spor početak i furiozan završetak: Novak osvojio Rim
Copyright Profimedia.rs

Najbolji teniser sveta Novak Đoković peti put u karijeri osvojio je masters u Rimu. U finalu turnira “Foro Italika”, srpski as je bio bolji od Argentinca Dijega Švarcmana 7:5, 6:3, posle sat i 52 minuta igre.

U svom 444. meču na turnirima Masters serije 1000 i 64. u Rimu, prvi reket sveta je osvojio 36. trofej drugog po važnosti teniskog takmičenja, prestigavši tako najvećeg rivala Rafaela Nadala po broju pehara na turnrima Masters 1000.

Ipak, početak meča nije obećavao. Nije Novak ličio na sebe, u prva tri gema izgubio je dva svoja servisa, pa je Švarcman brzo došao do 3:0 i nagovestio da bi mogao da postane prvi Argentinac koji je u tridesetjednogodišnjoj istoriji turnira u Rimu podigao šampionski pehar.

Bio je to signal Đokoviću da se Švarcman neće sam pobediti. Značajno je prvi reket sveta podigao nivo igre i za tili čas napravio preokret – 4:3. Rasplamsala se tada borba, Švarcman je za trenutak uspeo da prekine Novakovu seriju od četiri uzastopno osvojena gema, da bi u devetom i desetom gemu obojica tenisera ispustila po jednu priliku da naprave brejk (Novak na set loptu). Ipak, kada se set lomio, Novak je stavio Švarcmanu do znanja da u ovom finalu neće napraviti još jedno iznenađenje, iskoristivši poslednju od tri uzastopne brejk i set lopte.

Iako je već tada bilo jasno da će Argentinac teško imati snage za potpuni preokret, a ni statistika koja je govorila da Novak nikada nije izgubio finale Mastersa 1000 kada je osvojio prvi set (28-0) mu nije išla u prilog, uvodni gem drugog seta i oduzimanje Novakovog servisa dali su mu nadu da će, ako ništa drugo, meč barem uvesti u treći set.

Međutim, ta nada je trajala samo nekoliko minuta, pošto je Nole već u narednom gemu ribrejkom najavio konačan epilog meča, koji je bio izvestan posle osmog gema u kojem je Novak došao do brejka bez izgubljenog poena, da bi potom na svoj servis, poslednju od tri vezane meč lopte pretvorio u poen za slavlje i ispisivanje teniske istorije po broju osvojenih najprestižnijih turnira iz Masters serije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike