Spasio je život najboljoj srpskoj maratonki, zbog toga ostao bez četiri prsta na ruci, a sada ponovo pobeđuje na trkama

28.09.2020

13:37 >> 14:06

0

Autor: D. B.

Kenijac Stenli Kiprut na Čačanskom polumaratonu pokazao da je sve moguće kada se čovek ne predaje

Spasio je život najboljoj srpskoj maratonki, zbog toga ostao bez četiri prsta na ruci, a sada ponovo pobeđuje na trkama
Copyright MN Press

Informacija da je atletičar iz Kenije pobedio na jednom polumaratonu i nije neka senzacija. Ali, vest da je na polumaratonu u Čačku pobedio Kenijac koji je ostao bez prstiju na ruci zbog toga što je spasio život jednoj Srpkinju – e to je već nešto sasvim drugačije.

U nedelju na Čačanskom polumaratonu pobedu je odneo Stenli Kiprut. Čovek koji je heroj u životu naše najbolje maratone Olivere Jevtić. On je pre 13 godina, kada je počeo građanski rat u Keniji spasio život njoj i njenom treneru Slavu Kuzmanoviću. Tandem iz Srbije je u to vreme bio na priprema u ovoj afričkoj državi. A da nije bilo Stenlija, ko zna šta bi se dogodilo…

Sve se zbilo u jednom gradu dok se Olivera priprema za Olimpijske igre u Pekingu 2008. Jevtićeva je bila u trening kampu zajedno sa još dosta atletičara. A onda je počeo haos. Do tog grada stigle su borbe između snaga vlade i pobunjenika koje su se borile za vlast. Većina atletičara je odmah pokušalo da pobegne glavnom bez obzira. Očekivana odluka kada se zna da tada na ulicama Eldoreta ljudski život nije vredeo ništa. Ubijana su deca, paljene su žene. Ipak, Olivera i Slavko su rešili da izađu na teren i da trče kao da se ništa ne događa. Pokušali su da pripreme za Peking odrade do kraja.

Ipak, u toj nameri sprečio ih je Stenli. On je našem tandemu otkrio da se sprema pokolj. Ubrzo je do njih stigao glas da je na stazi ubijen jedan od velikih šampiona Kenije. Stenli nije gubio vreme kada je čuo šta se dogodilo. Uspeo je da izbavi Srbe iz bezizlazne situacije, nekoko da ih dovede do Najrobija gde ih je čekao avion vlade Srbije. Olivera i Slavko su se vratili u Srbiju. A Stenli je ostao u rodnoj Keniji.

I platio je veliku cenu. Pobunjenicu su saznali šta je uradio. Ono što je u Srbiji tumačeno kao herojsko delo za njih je bila – izdaja. Kazna je bila surova: mačetom su mu odsekli četiri prsta na ruci.

Neko bi tada odustao od svega. Ne i junak ove priče. Stenli nije prestao da se bavi atletikom i posle ovakvih događaja. Takmičio se na šampionatima atletičara sa hendikepom. U znak zahvalnosti Olivera i Slavko su ga ugostili u Užicu. Trčao je i na Beogradskom maratonu. Sada je pokorio i Čačak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike