Pogba, islam i reprezentacija: Šta je istina?

26.10.2020

10:15 >> 10:35

0

Autor: D. B.

Pojedini mediji tvrde da vezista više neće igrati za nacionalni tim zbog izjava predsednika Francuske

Pogba, islam i reprezentacija: Šta je istina?
Copyright Profimedia

Islam je za mene sve. Zbog ove religije sam zahvalan na svemu što imam.

Ovo su reči Pola Pogbe kojima je, ne tako davno, objasnio, u intervjuu za „Tajms“, zbog čega je, činilo se odjednom, postao vernik. Te reči kao da tek sada dobijaju na težini, pošto od nedelje uveče traje priča o tome da je Francuz odlučio da više ne igra za nacionalni tim pošto je predsednik te države Emanuel Makron, po njegovom mišljenju, uvredio sve muslimane. Fudbaler Mančester junajteda našao se tako usred velikog diplomatskog rata Francuske i Turske koji bukti već danima.

 

View this post on Instagram

 

Never forget the important things in life 🕋🤲🏾❤️

A post shared by Paul Labile Pogba (@paulpogba) on May 15, 2019 at 3:56pm PDT

I dok, sa jedne strane, dobija podršku za to što je odlučio da više ne igra za reprezentaciju, pretežno od ljudi koji su i sami muslimani, hrišćanski deo Francuske tvrdi da je sve spin i da je Pogbi igranje za nacionalni tim, s kojim je postao i šampion sveta, svetinja.

Ali vratimo se na početak. Kada je to tačno, i zbog čega, vezista postao pripadnik islamske veroispovesti?

– Promenio sam se od kada sam musliman. Čini mi se da mi je sve to donelo neki novi mir. Nisam rođen i nisam odgajan u duhu islama, iako moja mama jeste. Ali oduvek sam poštovao sve to. Imam mnogo prijatelja koji su muslimani i razgovarao sam s njima. Počeo sam da se preispitujem, da analiziram sve što sam radio. Molio sam se sa prijateljima i osetio se potpuno drugačije. Religija mi je otvorila um. Bolja sam osoba. Više poštujem sve ljude, bez obzira na boju kože ili na to koliko imaju novca. To je islam, čini da bude bolji i da više poštujete sve oko sebe – ispričao je Pogba.

 

View this post on Instagram

 

Eid Mubarak 🙏🏾🙏🏼🙏🏽 #eidmubarak

A post shared by Paul Labile Pogba (@paulpogba) on Jun 4, 2019 at 4:38am PDT

Pogbin navodni stav o svemu onom što se događalo posle ubistva Samuela Patija, koga je života lišio Abulah A. iz Čečenije, nakon što je ovaj odlučio da pokaže karikature proroka Muhameda deci u svom odeljenju, nije novost.

On je 2017. godine pričao o tome koliko je težak život muslimana u Mančesteru posle terorističkog napada tokom koncerta Arijane Grande, kada je poginulo 22 ljudi.

– Ne možete da ubijate ljude. To je nenormalno, i ne stavljate religiju u sve to. To nije islam, i to svi znaju. I nisam jednini koji će to da kaže. Život svih nas koji smo muslimani u Mančesteru je sada mnogo teži. Između islama i terorizma ne može da se stavi znak jednakosti. Islam je nešto prelepo, a ne ono što nam mediji predstavljaju – govorio je te 2017. Pogba.

Erdogan rekao Makronu da ide na pregled mentalnog zdravlja: Pariz šokiran hitno povukao ambasadora

U svakom slučaju, dok igrač sam ne bude saoštio da li se i zvanično povukao iz reprezentacije ili nije, biće još mnogo spekulacija. Iz svih njegovih reči jasno je da je odavno nezadovoljan načinom na koji se pripadnici njegove religije predstavljaju u javnosti.

Do tada sve je predmet spekulacija i igra na vrlo tankoj liniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike