Petrić za "Arena sport": Pamtim Osimove suze kad je otišao iz Partizana

07.02.2021

13:16 >> 13:19

0

Autor: Adam Štulić

Bivši fudbaler, funkcioner i trener crno-belih prisetio se i kako im je Pančev dao gol rukom

Petrić za "Arena sport": Pamtim Osimove suze kad je otišao iz Partizana
Copyright MN Press

Kada vam u goste dođe takva fudbalska figura kakva je Gordan Petrić, onda je 60 minuta, koliko traje emisija „Kao nekada“, premalo vremena da ga pitate sve što vas zanima, a još manje da vam bivši igrač, funkcioner i trener Partizana ispriča sve anegdote iz bogate karijere.

Dotakao se nekadašnji omladinski šampion sveta osvojenog kupa protiv Crvene zvezde 1992. godine, toga kako je legendarni Ivica Osim napustio Humsku, ali i razgovora koje je vodio sa Žozeom Murinjom, Karlom Anđelotijem i mnogim drugim vrhunskim trenerima.

– Zvezda je te 1992. godine bila šampion Evrope i sveta, ali mi smo uspeli da ih pobedimo u dve utakmice. Prvi meč smo dobili rezultatom 1:0, gol je postigao Budimir Vujačić, a u revanšu su vodili dva puta i mi ih dva puta stigli – rekao je Petrić , a zatim izneo jedana zanimljiv podatak:

– Mnogo ljudi ni ne zna da je Darko Pančev drugi gol za Zvezdu postigao rukom. To sam jasno video, a ukoliko pogledate snimak videćete da Darko dok trči ka severnoj tribini gleda preko ramena da vidi hoće li biti priznat pogodak. Sudija Petrović ga je priznao, a ja sam posle pitao Darka da mi iskreno kaže da li je igrao rukom i on je to priznao.

Pomenuta utakmica bila je poslednja koju je kao trener crno-belih vodio legendarni Ivica Osim, a o tome kako je Švaba napustio klub Petrić je rekao:

– Posle utakmice smo otišli u jednu kafanu, koja se nalazila na mestu gde je današnji sportski centar “Partizan – Teleoptik“ i Osim je tokom tog slavlja uzeo mikrofon i saopštio nam da napušta Partizan, a da je pri tome plakao. On je emotivac i mnogo ga je pogodio raspad Jugoslavije, pa je napustio i klupu reprezentacije.

Otkrio je Petrić i anegdotu da je iz Partizana otišao uz obeštećenje samo zato što je izgubio “basket“ od tadašnjeg generalnog sekretara Žarka Zečevića.

– Dobio sam poziv Dandi junajteda i rekao sam Zeki: „Ajde ovako, igramo basket, i ako me ti kao veliko košarkaš pobediš, onda reci koje je obeštećenje, a ako pobedim ja, onda idem bez toga“. I odigrali smo partiju, sudili su Nenad Bjeković i Stojanče Ristevki, a Zeka je na kraju pobedio 22:20.

Sjajne partije u dresu Dandi junajteda preporučile su ga mnogim velikim klubovima, a Petrić je ispričao kao se obreo u Rendžersu.

– Bilo je priče za Mančester, Blekburn, Seltik i Redžers. U jednom trenutku izgledalo je da sam sve završio sa Seltikom, a onda je usledilo klasično “kindapovanje“ i završio sam u Rendžersu.

Na kraju, Petrić je priča i o tome kako je odlučio da postane trener, ali i naglasio da on ne živi od fudbala, već za fudbal.

Pročitajte još

– Sećam se da smo jedne godine slušali trenera Partizana, sa kojim sam inače igrao zajedno i da ga ništa nisam razumeo. Pozvao sam tada Duleta Savića, tadašnjeg direktora trenerske škole Fudbalskog saveza Srbije i rekao mu da bih da upišem za trenera, a licencu su upisali i svi ostali koji su sedeli sa mnom za stolom, a bilo nas je desetak bivših reprezentativaca – rekao je Petrić i ispričao zanimljivu anegdotu:

– Imao sam prilike da razgovaram sa mnogim vrhunskim stručnajcima, poput Antića, Murinja, Anćelotija… U vreme dok je Slaviša Jokanović bio trener Fulama u dugoj ligi i kad su vezali četiri neuspeha, ja ga pozovem i kažem mu: „Slave, daj da ti sredim da popričaš sa Murinjom. Živi tu u Londonu, a trenutno je bez posla. Možda može da ti pomogne“. I vide se oni, razgovaraju i pitam ga šta mu je rekao, a Slave, koji mene zove Glavonja mi kaže:

– Ej Glavonja, pa on je u većoj frci nego ja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike