Partizan i Zvezda zauzeli zajednički stav: Ovo je devet predloga koje će zastupati na Skupštini Zajednice Superlige

21.06.2021

21:03

0

Autor: A. Š.

Zajedničko saopštenje beogradskih večitih rivala

MN Press

Izgleda da su Beogradom počeli da duvaju neki novi, nagoveštaj je, mnogo prijatniji vetrovi, što se tiče odnosa dva najveća srpska kluba Crvene zvezde i Partizana.

Godinama unazad slušali smo o „podmetanju“ klipova na crveno i crno-beloj strani Topčiderskog brda, ali deluje da su čelnici večitih rivala konačno shvatili da samo zajedničkim snagama mogu da menjaju sliku o srpskom fudbalu.

Tako su, dan uoči održavanja Skupštine Zajednice Superlige, vodeći ljudi šampiona i vicešampiona Srbije seli za isti sto i zauzeli jasne stavove, koje će zastupati na sastanku sa kolegama iz ostalih učesnika elitnog ranga takmičenja.

Saopštenje Partizana i Crvene zvezde prenosimo u celosti.

– Rukovodstva naša dva najveća fudbalska kluba održali su danas sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji kao i za naša dva kluba.

MN Press

Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba međusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine:

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala, kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takođe, neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe, predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na 24 miliona evra za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

MN Press

4. Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na važnosti do 2016. godine, a koji je usklađen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se, između ostalog, krši pravilo o zabrani učešća treće strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

MN Press

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu.

8. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlazemo da od sezone 2022/23  Supeliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 11 kola.

Duboko verujemo da su nasi zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige – stoji u saopštenju klubova iz Humske i Ljutice Bogdana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti