Ovo mnogi nisu znali: Srpkinja leči Šumahera!

17.02.2021

09:52

0

Autor: D. B.

Reč je o mladoj naučnici iz Vranja Milani Tasić

Ovo mnogi nisu znali: Srpkinja leči Šumahera!
Copyright Profimedia

Doktorka Milana Tasić je mlada naučnica rodom iz Vranja. Radi u bolnici Žorž Pompidu u Parizu, a malo je onih koji su do jutros znali da je ona deo tima koji leči Mihaela Šumahera.

Za one koji ne znaju, a verujemo da je takvih malo, Mihael Šumaher je pre više od sedam godina doživeo nesreću na skijanju tokom koje je zadobio tešku povredu glave i od tada nema mnogo informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Gostujući u Jutarnjem programu na televiziji “Prva” ona je otkrila da je u timu koji klinički ispituje terapiju matičnim ćelijama i da je njen rad fokusiran i na smanjivanje smrtnosti pacijenata koji su zaraženi kovid 19.

– Ja sam deo tima koji za cilj ima lečenje pacijenata koji su sa ozbiljnijom kliničkom slikom. Ako dođe do upale pluća, sami pacijenti imaju problem sa disanjem i ako dolazi do reanimacije stopa smrtnosti je od 30 do 60 odsto. Problem u plućima je tada citokinska oluja, sam cilj ćelijske terapije je smanjenje toga. Ovo kliničko istraživanje je još uvek u toku, a cilj je da se kod pacijenata specifične ćelije ubrizgavaju tri puta na 48 sati, sve dok se njihova klinička slika ne poboljša.

Pročitajte još

O tome kako pomaže velikom šampioni Formule 1, ona nije smela da previše govori.

– To su informacije o kojima ne mogu mnogo da pričam, zaista ne mogu. Još uvek se radi – naglasila je ova mlada naučnica uz osmeh.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike