Otkrivamo: Zbog čega do sada nema smenjenih trenera u Evroligi

23.12.2020

06:44 >> 09:14

0

Autor: Milan Nastić

Od uvođenja ovakvog formata takmičenja u sezoni 2016/17. nije se dogodilo da do ove faze nadmetanja nema promena na klupama

Otkrivamo: Zbog čega do sada nema smenjenih trenera u Evroligi
Copyright Profimeda

Sezona 2020/21. u Evroligi ostaće upamćena po mnogo čemu, iako još nije stigla ni do polovine odigranih utakmica, ali već sada je istorijska.

Naime, od kada je uveden sadašnji sistem takmičenja (reč je o sezoni 2016/17) nije se dogodilo da u 16. kolu na klupama svih timova učesnika vidimo sve trenere koji su bili na svojim radnim mestima na početku sezone.

Zbog čega je to tako i da li su gazde konačno počele da poštuju trenersku struku – odgovor stiže od onih koji su godinama u košarci, pa mogu na pravi način to da procene.

Bivši selektor ženske košarkaške reprezenzacije, nekdašnji strateg Crvene zvezde, Hemofarma i ruskog Jeniseja, Stevan Karadžić vidi jedan faktor kao opredeljujući.

– Mnogo faktora je odlučilo da ne dođe do promena trenera, i da bude jasno, smatram da je to dobra stvar. Jedan od glavnih je vreme u kome živimo, sve što se dešava vezano za koronavirus, i jednostavno vlasnici klubova su svesni toga da okolnosti u kojima se igra košarka nisu adekvatni. Pritom nijedna ekipa nije bila kompletna u dosadašnjem delu takmičenja i odlučeno je da se trenerima “progleda kroz prste”. I oni su svesni toga da promene na klupi ne bi donele ništa epohalno – objašnjava je za 24sedam Karadžić.

U potrazi za odgovorom na pitanje Karadžić u “jednačinu” uvodi još jednu “nepoznatu”.

– Jedan od razloga može biti i taj što je tržište dosta manje i nema mnogo trenera koji su slobodni. Gledajući iz ugla trenera, to je dobro, jer svaki tim, ako želi da napravi dobar rezultat, mora da ima kontinuitet. Pravio sam statistiku i došao do saznanja da su jedino ekipe koje su na klupi imale trenera na duži period uspevale da stignu do završnog turnira. Pogledajte Fenerbahče dok je tu bio Željko Obradović, pa Real Madrid sa Pablom Lasom ili CSKA sa Dimitrisom Itudisom. Svi su redovni učesnici same završnice. Jedne godine je u tu grupu upao Žalgiris, pa Olimpijakos, ali ekipe koje imaju trenere na duže staze prave dobre rezultate. Prijatno sam iznenađen tim trendom. Bilo je ekipa koje nisu postigli željene rezultate, ali očigledno da nisu htele da menjaju trenere. Pre svega, mislim na Asvel, Himki, pa i Fenerbahče, našeg Igora Kokoškova – istakao je Karadžić.

Pročitajte još

Nekadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić, u svom delu analize za 24sedam, u prvi plan izbacuje način ponašanja čelnih ljudi klubova.

– Čini mi se da vlasnici klubova, odnosno gazde, jedva čekaju da prođe ova sezona. Mislim da je to razumljivo. Nema publike, koja je generator promena. Kada nje nema, kao da su svi ravnodušni kako će završiti ovu sezonu. Ne vidi se energija, a verovatno neće niko da ulaže neke veće pare u nešto što nije sigurno, jer igra se u specifičnim okolnostima. Svi kao zapeta pušta čekaju da se ova pošast završi, da se publika vrati na tribine, a onda će i intersovanje biti veći. Činjenica je da ni tržište nije toliko aktivno. Uveren sam da vest o tome da je neko osvojio titulu u ovakvim uslovima neće previše uzburkati bilo koga. Sve ovo što se sada dešava je samo neka vrsta stanja mirovanja  – poručio je Kapičić za 24sedam.

Košarkaška legenda dao je primer Igora Kokoškova, koji bi sigurno bio pred otkazom da su normalne okolnosti.

– Najbolji primer je Igor Kokoškov. Sa Fenerom ne ostvaruje očekivane rezultate u Evroligi, ali uprava ima poverenje u njega. To dovoljno govori u kakvom stanju su klubovi. Definitivno, nema energije, ali to je i razumljivo. Nisam siguran da smo u normalnnim okolnostima da bi takav bio razvoj situacije. Naravno da smatram da svakom treneru treba dati šansu i da je potrebno da budete strpljivi. Videćemo kako će se to razvijati u periodu kada prođe korona – rekao je Kapičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike