Lavovsko srce srpskih heroina: Bez treninga i bez najbolje rukometašice do senzacije na EP!

05.12.2020

21:12 >> 21:28

0

Neverovatna pobeda rukometašica Srbije

Lavovsko srce srpskih heroina: Bez treninga i bez najbolje rukometašice do senzacije na EP!
Copyright Profimedia/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Bez treninga, zaključane u sobi, svi problemi sa koronom, neizvesnost oko samog učešća na Evropskom prvenstvu. Ništa od toga nije moglo da poremeti rukometašice Srbije. Pa čak ni kada su u 28. minutu ostale bez jedne od najboljih – Andree Lekić.

Sve to su ostavile po strani i napravile veliki preokret protiv Holandije, reprezentacije koja je aktuelni svetski šampion! I to su učinile na fenomenalan način.

Uspele su da nadoknade zaostatak iz prvog dela i da promenom taktike (sedam igračica u polju) pokrenu ekipu – 29:25 (9:15).

Držala se Srbija u igri u prvom delu sve do 20. minuta (6:8). Tada su Holanđanke krenule da igraju svoju igru. Abinj i Snelder su pogađale kao od šale, golman Tes Vester je bila nesavladiva, a serija od 5:2 im je donela prvu osetniju prednost (8:13). Da stvari budu gore za srpsku selekciju dogodilo se nešto veoma loše.

Andrea Lekić je u 28. minutu krenula na šut i samo je pala. Ostala je da sedi na terenu, lekari su ušli na teren, odmah je odmahnula glavom na pitanje da li može da nastavi. Na nosilima je napustila dvoranu i prve procene su da je u pitanju povreda Ahilove tetive.

Pročitajte još: TOK MEČA

Uticalo je to, pre svega psihološki, na Srpkinje, a protivnice su to znale da iskoriste i da na pauzu odu sa „+6“ (9:15).

Po povratku je selektor Obradović odlučio da promeni taktiku. U nastavku je Srbija igrala sa sedam igračica u polju, bez golmana. Iznenađenje je donelo promenu. Posle 10 minuta je zaostatak smanjen na četiri (16:20). Nekoliko napada je bilo za „-3“, ali to nije iskorišćeno. Usledila je surova kazna, Dulfer i Smits lako šalju lopte u praznu mrežu i vraćaju prednost (16:22).

Selektor je u tim momentima, na kratko, odustao od prednosti u polju i doneo odluku da se pušta igra sa krila Holandije, a da se čuvaju bekovi po svaku cenu. Odbrana se poboljšala, Risović je odbranila nekoliko šuteva, a Srbija preko Radosavljević, Stoiljković i Krpež pravi seriju od 6:0 za izjednačenje (22:22).

Pročitajte još: Andrea Lekić u suzama izneta na nosilima

Vratila se Srbija ponovo u napadima na sedam rukometašica u polju, a to je Krpež kaznila i donela prednost Srbiji na 10 minuta pre kraja (23:22). Kao da im je to dalo novu snagu. Neverovatna Risović je „zaključala“ gol, a Krpež i Stoiljković su tresle mreže na drugoj strnai i donele Srbiji veliku pobedu (29:25).

Kada je statistika u pitanju, najefikasnija je bila Krpež sa 10 golova iz 14 pokušaja, dok je Risović imala 11, a Tomaševič četiri odbrane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike