Šok i senzacija u Londonu, svet ima novog prvaka sveta!

25.09.2021

22:08

0

Autor: A. Š./P. K.

Oleksandr Usik jednoglasnom odlukom sudija osvojio pojas

Šok i senzacija u Londonu, svet ima novog prvaka sveta!
Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Veliki šok u Londonu, Entoni Džošua je skinut sa trona! Novi svetski šampion u boksu je Ukrajinac Oleksandr Usik, koji je na "Totenhem areni", pred 70.000 ljudi, jednoglasnom odlukom sudija (117:112, 116:112, 115:113), preuzeo od favorizovanog rivala pojaseve u WBA, WBO, IBF i manje cenjenoj IBO kategoriji.

Najveća bokserska zvezda Britanije i teškaškog boksa ušao je kao favorit u meč protiv nekadašnjeg kruzer šampiona, koji je u Londonu imao podršku zemljaka i nekadašnjeg velikog šampiona Vitalija Klička.

Ukrajinac je u subotu uveče održao bokserski čas nadobudnim Britancima, koji su ispunili tribine Totenhemovog stadiona uvereni u trijumf svog mezimca. Umesto toga, usledio je šok, pošto je, pogotovo u prve četiri runde Usik bio taj koji je dominirao ringom.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

Uloga autsajdera kao da mu je apsolutno prijala, pa je od prvog gonga, bez straha, "proturio" nekoliko levih direkta i tako "nabildovao" samopouzdanje za nastavak meča. Džošua je s druge strane, očekivano, zauzeo centar ringa, ali je brzo "upao u mašinu" rivala, koji je u trećoj rundi, posle nekoliko levih direkta i krošea, prvi put na meču uzdrmao i zateturao Britanca.

Ućutao je u tom trenutku malo stadion Totenhema, niko nije očekivao takav rasplet situacije, a 70.000 ljudi je počelo da bude svesno da da njihov mezimac mogao da bude poraženi. Džošua je u četvrtoj rundi delovao kao da se nalazi u "modu preživljavanja", dok je Usik počeo da pogađa rivala i "slabijom" desnom rukom.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

Tek u petoj rundi  britanski as je zaličio na boksera koji brani tron. Raskrvario je Usika ispod oka, zadao mu nekoliko dobrih udaraca u telo, da bi u narednom periodu pokušavao Ukrajinca da natera na konopce, zadavši mu jedan snažan desni direkt, koji je Oleksandr "progutao" bez problema.

Od tog trenutka borba se potpuno rasplamsala. Džošua je iz svih oružja tukao Usika u telo, ali je malu neopreznost i spuštanje garda zamalo platio nokdaunom u sedmoj rundi, da bi u narednom periodu Britanac, utisak je, propustio priliku da iskoristi prednost u snazi i rasponu, s obzirom da je Usik na momente, disanjem na usta, pokazivao male znake krize, donekle i očekivano s obzirom da je "novajlija" u teškoj kategoriji, nenaviknut na borbe sa krupnim i snažnim momcima.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

Zanimljivo i potpuno nekarakteristično za teškaše, prvo klinčovanje smo videli tek u devetoj rundi, ali i kratko. Džošua je tek tada konačno opustio ruke, ali je Usik sjajinm kretanjem glavom izbegao skoro sve napade rivala, koji je i u 10. rundi izgledao potpuno sveže. Toliko, da je u jednom momentu malo i spustio gard, kao da je bio siguran da rival ne može da ga povredi.

Ipak, to ga je koštalo raskrvavljenog nosa, mada je u finišu runde "bacio nekoliko bombi" i dao nadu svojim navijačima da će uspeti da odbrani tron. Međutim, kada se odlučivalo, Usik je bio konkretniji. U 11. rundu je ušao silovito, pogodivši nekoliko puta rivala, koji je, ipak, uspeo da ostane na nogama i krene u kontranapad.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

Iako natečeni, publici su prikazali silovit boks, Entoni Džošua je nekoliko puta gađao desnim direktom, da bi u finišu pretposlednje runde Usik napravio kombinaciju od četiri udarca, od kojih se britanski as odbranio ulaskom u klinč.

Sjajan ritam Ukrajinac je preneo i u odlučujući deo borbe, i iako je Džošua "vrebao" priliku, Usik je pogodio dva leva krošea, da bi u završnici "ispalio" baraž i trasirao sebi put ka velikom slavlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike