Dan istine za srpski klupski vaterpolo

27.02.2021

06:35 >> 07:19

0

Autor: Adam Štulić

Trener Radničkog iz Kragujevca Uroš Stevanović analizira mečeve osmine finala LEN Evrokupa

Dan istine za srpski klupski vaterpolo
Copyright MN Press

Dugo godina je srpski klupski vaterpolo čekao na rezultat koji su ostvarili kragujevački Radnički, Crvena zvezda i Novi Beograd ove sezone u Evropi. Tri srpska predstavnika danas igraju prve mečeve osmine finala LEN Evrokupa i pokušaće da ostvare što bolje rezultate pred revanše koji se igraju za sedam dana.

Kragujevčani na svom bazenu dočekuju Strazbur (18.30), domaćin će u prvom duelu biti i izabranici Vladimira Vujasinovića protiv grčkog Vuljagmenija (18.00), dok će crveno-beli gostovati u Lilu od 20 časova.

Ko su protivnici srpskim klubovima, šta može da očekuje od svoje ekipe i kolike su šanse da se sledeće nedelje podičimo sa tri predstavnika među najboljih osam klubova u LEN Evrokupa, za 24sedam govorio je trener Radničkog Uroš Stevanović.

Svi imamo šansu da prođemo dalje. Mislim da smo dobili protivnike koji su istog kvaliteta kao i mi. Ne bih potcenio nijednu ekipu. Ne bih o procentima, ali svaka naša ekipa ima šansu i voleo bih da za sedam dana imamo tri kluba koja su u četvrtfinalu Lige Evrope – rekao je Stevanović.

Strateg Kragujevčana priznao je da ne zna šta može da očekuje od svojih izabranika u večerašnjem duelu, s obzirom da su od sredine januara i završetka turnira Jadranske lige, na kojem su izborili plasman na Fajnal-for, odradili samo nekoliko zajedničkih treninga.

Dovoljno je da kažem da smo prvi put bili kompletni u sredu, četiri dana pred utakmicu. Imali su igrači obaveza što u juniorskoj, što u seniorskoj reprezentaciji. Najkasnije su došli Ukropina i Krug, koji su učestvovali u kvalifikacijama za OI. Iskristali smo neke stvari što se naše igre tiče, ali šta možemo da očekujemo i za mene je pitanje. Nismo bili mesec i po dana zajedno, koliko smo obnovili ili zaboravili neke stvari videćemo danas.

MN Press

Završne pripreme za Strazbur vaterpolisti Radničkog obavili su sa Vuljagmenijem, koji im je bio u gostima pred svoj duel sa Novim Beogradom.

Na našu sreću imaju sličnosti sa Francuzima, ali smo ih prevashodno ugostili jer imamo saradnju. Bili smo u Grčkoj na pripremama za prošlu sezonu, nažalost, zbog poznate situacije, nismo mogli da im uzvratimo gostoprimstvo u martu, kada je trebalo da dođu. Sada se poklopilo da oni igraju sa Novim Beogradom pa smo ih ugostili i ujedno se načelno dogovorili da saradnju nastavimo početkom septembra, pred sledeću sezonu.

Svestan je Stevanović da njegov tim ne očekuje nimalo lagan zadatak u dvomeču sa Strazburom, koji je zvanični šampion Francuske, s obzirom da su prošle sezone prekinuli šampionat.

Izuzetno su dobra ekipa, popunjena baš na svim pozicijama. Pored bivšeg hrvatskog reprezentativca Pava Markovića, koji je osvajač Lige šampiona s Jugom i nekadašnji igrač zagrebačke Mladosti, imali su tri francuska reprezentativca sad u kvalifikacijama, Mišić je bivši crnogorski reprezentativac, Buđen iskusni bek iz Herceg Novog koji je dugo već u Francuskoj. Buha je bio na širem spisku hrvatske reprezentacije, trener Računica ima veliko internacionalno igračko i trenersko iskustvo, takođe je dugo tamo… Spremali smo se i nadamo se da ćemo ih pobediti danas.

Ništa lakše neće biti ni vaterpolistima Novog Beograda.

Vuljagmeni je ekipa sa dugom tradicijom, ove sezone su na početku pobedili Olimpijakos, ali treniraju jednom dnevno zbog krize u Grčkoj. Izuzetna su ekipa, sa dva bivša grčka reprezentativca Afrodakisom i Milonakisom koji su nosili igru njihove selekcije poslednjih 10-15 godina. Imaju trenera iz Splita, hrvatske reprezentativce Lozinu i Bašića. Izuzetno su jaka ekipa.

Stevanoviću je dobro poznat i Zvezdin rival, koji je na početku sezone bio protivnik Radničkom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pročitajte još

Lil ne treba potceniti, prošle godine su bili na prvom mestu na kraju ligaškog dela sezone. Nas su, ne mogu da kažem iznenadili na kvalifikacionom turniru u Budimpešti, ali pored pobeda nad Sintezom i Terasom, za nerešen rezultat s Lilom se pričalo kao o iznenađenju, da smo loše odigrali, ali uopšte nismo. Odlična su ekipa, naš Miroslav Ranđić je protagonista ekipe, pored njega imaju dva Hrvata, odličnog crnogorskog centra Grgurevića. Sve ekipe imaju kvalitet, odlučiće neke nijanse, trenutna forma i koliko je ko spreman i uigran pred drugi deo sezone, koji nam svima počinje veoma bitnim utakmicama u osmini finala Lige Evrope – rekao je Uroš Stevanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike