MOK: Sportistima će biti zabranjeni svi vidovi protesta na borilištima u Tokiju

22.04.2021

07:13 >> 11:31

0

Odluka doneta na osnovu rezultata ankete 3.547 sportista

MOK: Sportistima će biti zabranjeni svi vidovi protesta na borilištima u Tokiju
Copyright Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je u četvrtak da sportisti neće moći da protestuju na borilištima letnjih igara u Tokiju, kao i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

Ovakva odluka doneta je na osnovu ankete koju je MOK sproveo na uzorku od 3.547 sportista, od čega je dve trećine ispitanih smatralo da pobednički podijum, kao i sami tereni i borilišta “nisu prikladna mesta za demonstraciju i izražavanje svojih stavova na različite teme”. Stoga postoji osnov da se sve  akcije sportista kao što je bila ona američkih atletičara Džona Karlosa i Tomija Smita u Meksiku 1968. godine kada su podigli pesnice u znak podrške borbi protiv rasizma, budu sankcionisane od strane MOK.

Većina sportista koji su anketirani ne veruje da je prikladno izražavanje ličnih stavova tokom ceremonije otvaranja, na postolju ili na sportskom terenu. Ispitanici takođe smatraju da sportisti mogu manifestovati svoje stavove u medijima, na konferencijama za štampu i u “miks zonama” – navodi se u saopštenju MOK.

U MOK su pribojavaju da će ovakva odluka izazvati protivljenje kod sportista koji su poslednjih meseci bili aktivni u kampanjama organizacija kao što su “Black Lives Matter” koja je nastala u SAD prošlog proleća kao odgovor na policijsku represiju i smrt Džordža Flojda u Mineapolisu, posebno što je  Američki olimpijski i paraolimpijski komitet (USOPC) krajem marta saopštio svojim takmičarima da će im na Igrama u Tokiju biti dozvoljeno da podignu pesnice ili da kleknu za vreme državne himne, da bi podržali borbu za rasnu ravnopravnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike