Suze koje će pamtiti zauvek: Nekada vrhunski igrač, sada trener na krovu Evrope

02.05.2021

06:10 >> 07:15

0

Autor: M. Rogač

Nikola Grbić emotivno doživeo najveći uspeh u ovoj ulozi

Suze koje će pamtiti zauvek: Nekada vrhunski igrač, sada trener na krovu Evrope
Copyright Promo/ CEV

Lepo je kada imate vrhunsku igračku karijeru, pre nego što zaplovite u trenerske vode. Međutim, sigurno da je teško ostaviti sve to iza sebe arhivirano i početi dokazivanje od nule, u potpuno drugačijoj ulozi, samo nekoliko metara dalje. Ne možete da uđete na teren, jer niste više igrač, ali pokušavate iskustvo i znanje, koje ste sakupljali godinama, da prenesete na svoje izabranike…

Vrhunska igračka karijera je ostala iza Nikole Grbića (47), kao njegova lepa prošlost. A od sinoć je jasno da isti epitet želi da stavi uz svoje ime i kada je u pitanju trenerski posao. Legendarni kapiten naše reprezentacije, olimpijski šampion i dizač sa umećem koje je ostavljalo celu planetu bez teksta, juče se sa poljskom Zaksom popeo na krov Evrope i tako postao prvi srpski strateg kome je to pošlo za rukom.

Promo/ CEV

Prekrivao je lice rukama ne bi li sakrio suze, koje su bez kontrole lile niz obraze… Pao je na teren, spustio glavu i pokušavao da se izbori sa emocijama. Pamtiće ovaj trenutak zauvek Nikola Grbić, pamtiće ga dugo i svi ljubitelji odbojke u Srbiji, koje je učinio bezgranično ponosim.

Poljski tim je u finalu bio bolji od italijanskog Trentina za koji igraju Marko Podraščanin i Srećko Lisinac – 3:1 (25:22, 25:22, 20:25, 28:26). Iako je na papiru protivnički sastav imao ulogu favorita, nije to uplašilo Grbićeve izabranike. Za njih se već pričalo da su napravili čudo kada su u četvrtfinalu eliminisali Lube, ali nisu želeli tada da se zaustave. Dobili su krila, na kojima su stigli do pobede u polufinalu protiv Zenita, a onda i protiv trostrukog evropskog šampiona Trentina.

Ponosan sam na ove momke. Još jednom su bili najbolji kad je to bilo najpotrebnije – rekao je posle meča Nikola Grbić. – Toliko puta ove sezone se desilo isto protiv teških protivnika. Eliminisali smo tri najbolja tima na svetu. Do kraja smo verovali da zaslužujemo da budemo prvaci Evrope. 

Nikola je tako doneo Zaksi prvi trofej namenjen pobedniku Lige šampiona. Simbolično, protivnik je bila ekipa kojoj je doneo evropski pehar 2009. godine dok je bio igrač. Odbojkašku karijeru gradio je od 1987. godine do 2014. Tri puta je osvajao CEV kup, po jednom Ligu šampiona i CEV evropski kup, bio je šampion Italije, Rusije, Srbije, pobeđivao je u Kupu i Superkupu Italije… Najveći uspeh sa reprezentacijom ostvario je kada je postao 2000. olimpijski šampion u Sidneju. Bio je i evropski prvak (2001), a u kolekciji ima i evropsko srebro, olimpijsku bronzu (1996), još četiri evropske bronze, kao i srebro i bronzu sa SP. U vitrinama čuva i sijaset individualnih nagrada.

Kao selektor na klupi Srbije osvojio je bronzu na EP 2017, uz zlato i srebro u Svetskoj ligi. Trenersku karijeru počeo je u Peruđi 2014. godine. Posle toga je vodio italijansku Veronu, a onda 2019. stigao u Zaksu. Sa tim timom je osvojio Superkup Poljske, a sinoć je postao evropski šampion.

Definitivno, ako trenerski uspesi budu bili nalik igračkim, moraće da proširi vitrine u kojima se nalaze sve osvojene medalje, priznanja i nagrade…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike