Japan vakcinisao samo tri odsto populacije: Sve više protivnika Igara u Tokiju

04.06.2021

07:54 >> 07:55

0

Lokalno stanovništvo uplašeno od novog talasa koronavirusa, imunizacija ide sporo, sve ide protiv normalne organizacije OI

Japan vakcinisao samo tri odsto populacije: Sve više protivnika Igara u Tokiju
Copyright Pixabay/binmassam

Član OK Japana i nosilac olimpijske medalje iz Seula, bivša džudistkinja Kaori Jamaguči žali što su propušteni svi razumni rokovi za otkazivanje Igara u Tokiju, jer u ovom obliku zbog pandemije one nemaju isto značenje.

Jamaguči je uputio kritiku i MOK, zato što smatra da cela organizacija olimpijskog pokreta nije zaintresovana za stavove većine Japanaca, pa se tako jedan narod nalazi u položaju taoca:

– Mislim da smo već propustili priliku da ih otkažemo. Našli smo se zarobljeni u situaciji da sada ne možemo ništa da zaustavimo. Igre su već izgubile svoje značenje i održavaju se samo zato što tako treba – napisala je Jamaguči u svojoj kolumni za “Kjodo”.

Slavna džudistkinja nije poštedela kritika ni Vladu svoje zemlje, ni Organizacioni odbor OI Tokio 2020:

– Zar Olimpijske igre nisu trebale biti festival mira? Obrnuto od mira je težak i tvrdoglav pristup koji govori da ljudi mogu biti protiv, ali da se oni neće predomisliti. Čini se kako za MOK javno mnjenje u Japanu nije važno.

Prema više anketa, japansko stanovništvo uglavnom je protiv održavanja Igara ovog leta, strahujući da će taj događaj pogoršati zdravstvenu situaciju. Trenutno je deset od 47 regiona i dalje u vanrednom stanju. Potpredsednik MOK Džon Kouts rekao je prošlog meseca da će se Olimpijada održati čak i ako Tokio dođe u situaciju da mora proglasiti vanredno stanje.

Kampanja vakcinacije u Japanu, koja je započela u februaru, naveliko je kritikovana zbog sporosti. Iako je poslednjih dana pokazao znake ubrzanja, samo tri odsto populacije Japana primilo je svoje dve doze vakcine.

Glavni medicinski savetnik japanske vlade Šigeru Omi upozorio je u petak japanski parlament da bi njihova zemlja morala da otkaže domaćinstvo Igara ako se vanredno stanje produži nakon 20. juna.

Igre počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike