Olimpijska viza ponovo je u džepu: Srbija bolja od Kanade u Otavi! Bitka za Pariz se seli u Ljubljanu (FOTO)

10.06.2024

07:33

0

Dražen Luburić je osvojio 22 poena, Miran Kujundžić 19, Kovačević 11, a Aleksandar Nedeljković 9

Olimpijska viza ponovo je u džepu: Srbija bolja od Kanade u Otavi! Bitka za Pariz se seli u Ljubljanu (FOTO)
Odbojkaši Srbije - Copyright OSS

Obojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je izuzetno bitnu pobedu u poslednjem meču turnira Lige nacija u Otavi. Naime, ekipa selektora Igora Kolakovića savladala je domaću selekciju Kanade rezultatom 3:1, po setovima 21:25, 25:20, 25:18, 25:23 i u borbi za plasman na Olimpijske igre prestigla selekciju Kube pred odlučujuće duele u Ljubljani.

Srbija je ostvarila treći trijumf uz pet poraza i vratila se u borbu za plasman na Fajnal-ejt, ali je mnogo bitnije što je osvojila osam bodova na FIVB svetskoj rang listi i sa ukupno 252 boda prestigla karipsku selekciju (250.64), direktnog konkurenta za odlazak na Igre u Parizu.

Luburić je osvojio 22 poena, Miran Kujundžić 19, Kovačević 11, a Aleksandar Nedeljković 9. U domaćem timu Timoti Mar i Artur Švarc su imali po 16 poena.

OSS
 

 

Osim domaćina Francuske, na turniru u Parizu će učestvovati još šest selekcija koje su plasman na Olimpijske igre obezbedile kroz kvalifikacione turnire - u pitanju su Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet učesnika daće FIVB rang-lista, ali će se tom prilikom prioritet davati “principu univerzalnosti”, tj. prednost će imati timovi sa kontinenata koji još nemaju predstavnika na Igrama.

OSS
 

 

Od evropskih selekcija koje još nemaju olimpijsku "vizu", ispred Srbije (trenutno na 252 bodova) su na FIVB listi još Italija, Slovenija, kao i Argentina, koji su praktično sigurni putnici za Francusku. Kao predstavnik Afrike na OI će ići selekcija Egipta, iako je 19. na listi, ali treba znati da selekcije sa Crnog kontinenta više nemaju kvalifikacionih utakmica.

Srbija će tokom treće sedmice, od 18. do 23. juna, igrati u Ljubljani. Prvi rival Srbiji u Sloveniji biće Kuba u sredu, 19. juna od 16.30 časova. Srbija će drugi meč odigrati protiv Turske u petak, 21. juna od 20.30 časova. Treći rival Srbije biće Poljska u subotu, 22. juna od 16.30 časova, a četvrti Slovenija u nedelju, 23. juna od 20.30 časova. U Ljubljani će još igrati Italija, Argentina i Bugarska.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike