Posle skoro 3 decenije od drske krađe! Pronađen "besni" automobil asa Formule 1, bio na drugom kraju sveta! (FOTO)

05.03.2024

06:48

0

Autor: D. N.

Tada je vozio za Ferari, pa je u "skladu sa tim" imao i privilegiju da poseduje prestižni model

Posle skoro 3 decenije od drske krađe! Pronađen "besni" automobil asa Formule 1, bio na drugom kraju sveta! (FOTO)
Gerhard Berger - Copyright MN Press

Pravda je spora, ali dostižna. Ova krilatica je u potpunosti "zaživela" u slučaju Gerharda Bergera. Kako prenose inostrani mediji, britanska policija je pronašla i vratila automobil marke Ferari koji je pre skoro 29 godina ukraden bivšem vozaču Formule 1.

Kako se dalje navodi automobil F512M ukraden je austrijskom vozaču u aprilu 1995. godine tokom trkačkog vikenda za Veliku nagradu San Marina. Berger (64) je tada bio vozač "Skuderije", kao i Žan Alezi. Pa je logično da su piloti Ferarija dobili reprezentativne modele poznatog italijanskog proizvođača.

Berger je vozio crvenog F512M, a Alezi sivog F355. I oba su ukradena sa parkinga.

Navodno, Austrijanac je video kako mu kradu kola, ali nije mogao da učini nešto više. Posle toga, automobil je prebačen u Japan gde je bio do prošle godine. Tamo je lociran od strane posebnog odelenja (za krađu automobila) policije Londona. Zatim je vraćen u Englesku, a ispostavilo se da je kupac bio Amerikanac, uz posredstvo jednog Britanca.

Uz policiju, u istrazi je učestvovao i sam proizvođač, Ferari. Zajedno su pokušavali da ga pronađu proverom mnogih salona automobila u svetu.

- Naša istraga je bila opsežna i zahtevala je kontakte sa vlastima brojnih država. Radili smo sa brojnim partnerima, kao i sa Ferarijem i brojnim međunarodnim prodavcima automobila - rekao je Majk Pilbim, koji je i vodio istragu.

Redak i skup automobil

Model F512M je pravljen između 1994. i 1996. godine. Napravljen je samo 501 primerak i zbog toga je i toiko vredan.

Poznata italijanska kompanija je i ranije upozoravala da postoji mogućnost da je reč o ukradenom automobilu, pošto je izvršila proveru modela.

Međutim, niko nije uhapšen. Pronađeni automobil je vredan 350.000 funti i kao što je rečeno, bio je jedan od dva ukradena Ferarija. Alezijev automobil još nije pronađen.

Ono što se sada sa sigurnošću ne zna je da li će Bergeru automobil biti vraćen, mada se nalazi u dobrom stanju. Do daljeg će biti pod kontrolom policije, kako se ne bi desilo da opet bude otuđen.

Berger je tokom karijere koja je trajala od 1984. do 1997. godine vozio za ATS, Erouz, Beneton, Ferari i Meklaren. Nikada nije bio šampion u Formuli 1, a upisao je deset pobeda. Na podijum se popeo 48 puta.

Zanimljivo je da je na trci kada mu je ukraden automobil bio treći, iza Dejmona Hila i Alezija. Takođe, odvozio je i najbrži krug tokom trke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike