Gušio devojku, slomio joj ruku, slučaj šokirao Ameriku - Sada ide u zatvor na više godina! (VIDEO)

03.03.2024

17:19

0

Autor: P.K.

Sud je izrekao kaznu, moraće iza rešetaka, karijera je gotova

Gušio devojku, slomio joj ruku, slučaj šokirao Ameriku - Sada ide u zatvor na više godina! (VIDEO)
Čed Viler, arhiva - Copyright Profimedia

Jedan od najbrutalnijih slučajeva nasilja u porodici u istoriji NFL-a konačno je završen kada je bivši igrač Sijetl Sihoksa Čed Viler osuđen na 81 mesec zatvora nakon što je proglašen krivim za brutalno napad na svoju devojku u januaru 2021. godine.

Viler (30) je gušio svoju devojku do nesvesti, slomio joj ruku i ostavio je da umre dok joj je krv tekla iz nosa i usta u stomak, prema navodima tužilaca. Oštećena se zove Alea Tejlor, i ona i dalje koristi ortopedsku narukvicu na ruci i ima ožiljke od incidenta koji se dogodio blizu Sijetla.

Tejlor je prisustvovala izricanju presude u petak u Okrugu King, Vašington, nakon što je porota u novembru osudila Vilera za napad prvog i drugog stepena/domaće nasilje. Pored kazne od 81 meseca zatvora, sudija je Vileru izrekao i 36 meseci nadzora nakon što izađe iz zatvora.

- Veoma sam zadovoljna. Veoma je neobično da crna žena uspe da dobije pravdu od belog NFL igrača. Mnogi su sumnjali u to, da ću dobiti pravdu i da će on otići u zatvor. Veoma sam zahvalna što sam danas dobila pravdu, i to je poruka koja se šalje drugim moćnim muškarcima – da će biti pozvani na odgovornost – rekla je Tejlor posle izricanja presude.

Retko svedočenje na suđenju Čedu Vileru

Tejlor je svedočila protiv Vilera na suđenju prošlog jeseni, a svom iskustvu je pričala tokom tri dana, što je retka pojava u slučajevima domaćeg nasilja. Takvi slučajevi često ne dolaze do suđenja jer žene odluče da ne podižu optužnice ili povuku svoje optužbe iz straha ili želje za pomirenjem.

 

 

Međutim, Tejlor je rekla da je želela da iskoristi ovaj slučaj da pokaže drugim preživelima od domaćeg nasilja da postoji drugi način.

- Želela bih da moje iskustvo pomogne drugima, da zastupaju sebe i pomažu sebi umesto da odustanu i žive u strahu.

Problemi sa mentalnim zdravljem Vilera

Viler je otpušten iz tima ubrzo nakon incidenta. Ima bipolarni poremećaj i odupirao se uzimanju lekova za svoje probleme sa mentalnim zdravljem, prema navodima tužilaca. Doživeo je još jednu  epizodu bipolarnog poremećaja u julu 2022. godine dok je bio u kućnom pritvoru i pronađen je kako trči go niz put, prema sudskim zapisima.

Ni tada nije uzimao svoje lekove. Nakon što je odveden u bolnicu, Viler je objavio da je ubio više istaknutih osoba koje su još uvek bile žive i neprestano pitao koja je godina i gde se nalazi.

Njegova odbrana u slučaju Tejlor činila se na tome da se ne seća incidenta, rekla je Tejlor.

Tejlor je rekla da je Viler naveo da nije uzimao svoje lekove jer bi ga usporili u NFL-u.

- Gospodin Viler je obmanjivao i negirao bilo kakvu istoriju upotrebe supstanci i psihijatrijsku istoriju u bar dve dokumentovane posete NFL doktorima 2017. i 2015. godine – naveli su državni tužioci u memorandumu o izricanju kazne u četvrtak.

Ranija dijagnoza Vilera

Tužioci su takođe naveli da "uprkos tvrdnjama da je njegov napad na Aleu Tejlor u januaru 2021. godine bio posledica mentalnog zdravstvenog stanja, i znajući fizičku štetu koju je sposoban da nanese golim rukama, gospodin Viler je nastavio da ignoriše rizik od neuzimanja svojih lekova."

 

 

Tužioci su naveli još jedan incident iz 2015. godine, kada je Viler bio pritvoren od strane policije dok je bio na koledžu u Južnoj Kaliforniji. U tom incidentu, Viler je udarao zidove i "neuredno" se ponašao dok se zabarikadirao u stanu sa ženom i njenim malim sinom. Odveden je u bolnicu na psihijatrijsku evaluaciju.

U trenutku njegovog otpusta tada, medicinski profesionalci su naveli njegove dijagnoze kao "zloupotreba više supstanci sa primarnom zavisnošću od marihuane, zavisnost od kanabisa, zloupotreba alkohola, bipolarni poremećaj, trenutna manična epizoda, teška sa psihotičnim osobinama," prema memorandumu o izricanju kazne.

Tužioci su preporučili da mu se izrekne kazna od 108 meseci. Sudija je takođe naredio Vileru da za života više nikada ne kontaktira Tejlor i da plati restituciju u iznosu koji će biti određen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike