Poznati sportista žestoko kažnjen zbog kršenja doping pravila: Ništa od Igara u Parizu, poništeni rezultati

16.02.2024

21:22

0

Autor: P.K.

Nema šale sa ovim stvarima, sad je to dobro naučio

Poznati sportista žestoko kažnjen zbog kršenja doping pravila: Ništa od Igara u Parizu, poništeni rezultati
Mohamed Katir, arhiva - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Španski atletičar, osvajač srebrne medalje na svetskom prvenstvu na 5.000 metara, Mohamed Katir dobio je dvogodišnju zabranu od Atletske jedinice za integritet (AIU) nakon što je priznao kršenje pravila protiv dopinga.

Katir (25) je privremeno suspendovan prošle nedelje zbog propuštanja tri doping testa u periodu od 12 meseci.

AIU zahteva od atletičara da evidentiraju svoje boravište kako bi pomogli nenajavljenim testovima van takmičenja.

Zabrana će mu trajati do 6. februara 2026. godine, čime je isključen iz učešća na Olimpijskim igrama u Parizu. Propustiće i Svetsko prvenstvo u Tokiju 2025. godine, gde je osvojio bronzu na 1.500 metara 2022. godine i srebro na 5.000 metara 2023. godine.

Katir je u početku rekao da će se žaliti na svoju privremenu suspenziju, ali je ove nedelje priznao prekršaje zbog nepružanja informacija o svom boravištu 28. februara, 3. aprila i 10. oktobra 2023. godine.

Rezultati koje je postigao od 10. oktobra su diskvalifikovani.

- Ovo je ključni zahtev kojem svi atletičari u Registru za testiranje moraju da se pridržavaju. Bez tačnih informacija o boravištu, organizacije protiv dopinga ne mogu pravilno izvršavati testove bez najave van takmičenja, koji su ključni za hvatanje bilo koga ko se dopinguje i pokušava da stekne nepravednu prednost - rekao je šef AIU Bret Klotijer.

On je najavio i dalje aktivnosti AIU pred Igre u Parizu.

- AIU će sprovoditi sveobuhvatan i na obaveštajnim podacima zasnovan program testiranja van takmičenja na elitnim atletičarima širom sveta, da bi se obezbedilo pošteno takmičenje. Poštovanje pravila o boravištu biće ključni element ovoga. Elitni atletičari na RTP listi AIU dobro su upoznati sa važnošću zahteva o boravištu i dobijaju obilje edukacije o tome. Ne postoji izgovor za tri propusta u vezi sa boravištem u periodu od 12 meseci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike