Delfini potopili svetskog prvaka! Igraćemo za 5. mesto na svetu sa Grcima!

15.02.2024

13:47

0

Autor: G. F.

Velika borba i važna pobeda naših vaterpolista u duelu sa Mađarskom

Delfini potopili svetskog prvaka! Igraćemo za 5. mesto na svetu sa Grcima!
Vaterpolisti Srbije - Copyright Profimedia

Vaterpolisti Srbije uspeli su da se podignut nakon bolnog poraza od Hravtske i savladaju do danas zvaničnog prvaka sveta Mađarsku sa 11:10 (5:2, 2:5, 2:1, 2:2).

Ovo znači da će Delfini igrati sa 5. mesto na svetu sa Grčkom, ali i sigurno imati bolje mesto u žrebu za Olimpijske igre, što svakako nije za zanemariti.

Teška i tvrda utakmica dve ekipe koje su sigurno želele da se bore za medalje, donela je sjajan start našeg nacionalnog tima i ubedljivo vođstvo posle pšrve četvrtine. Usledio je veliki pad u igri, pa su Mađari uspeli da izjednače do poluvremena.

Od tog trenutka pa do kraja susreta odbrana Srbiej delovala je fantastično, gotovo neprobojno, a briljantnim intervencijama istakao se golman Radoslav Filipović! Spustio je roletnu, zaustavio skoro sve pokušaje Mađara i otvorio vrata pobede našoj reprezentaciji.

Srbija će sa Grčkom igrati u subotu od 9.30 za peto mesto na svetu. Mađarska i Crna Gora sat i po ranije igraju za sedmo mesto na planeti.

Blog uživo:

Kraj utakmice - Nađ faulira Lazića pred golom, iskjučen je a selektor Stevanović traži tajm-aut. Ideja je da se igra pu napad. Sve je urađeno kako treba, ali je šut Drašovića završio na prečki. Faul u napadu Mađara koji naknadno postižu gol, ali rezultat ostaje isti. Šut Strahinje Rašovića Vogel skreće u korner. Nismo realizovali napad i na 24 sekunde pre kraja branili smo pobedu. Mađari troše 10 sekundi, ne vide samog igrača na centru i Varga traži tajm-aut. Jasno je da hoće gol u poslednjih 14 sekundi. Igraju sa golmanom u napadu da bi napravili igrača više, brani Filipović! Kraj! Pobeda od 11:10!

29. minut - Kakva bomba Lukića, golčina sa 9 metara! Janšik je pobegao našoj odbrani i pogodio. Još jedan sporiji napad nnašeg tima, pa isključenje Lukića, koji je odmah dobio i crevni karton zbog kontakta posle iskljuičenja. Mladi as je završio utakmicu, imali smo mnogo sreće Janšik pogađa stativu. Pogrešno dodavanje i kontra Mađara koju koristi Vigvari. U poslednja tri minuta ulazimo sa 11:10.

26. minut - Gladović stiže do lopte, imamo prvi napad i igrača više. Sjajna akcija koju Drašović završava golom! Vratio se Vogel na gol Mađarske. Dobili su Mašari novog igrača više posle faula Vučinića, ali Delfini se ponovo brane - 10:8.

Kraj treće četvrtine - Isključenje za Mađare i tajm-aut za selektora Srbije Uroša Stevanovića. Dogovoreno je šta i kako treba uraditi, i Vico je pogodio! Strašnu odbranu igraju Delfini u trećoj četvrtini, šteta što je bomba Strahinje Rašovića završila na prečki. NIje bilo sreće za Delfine, ali jeste za Zalankija koji postiže svoj četvrti gol posle žabice. Igrač više za Srtbiju na isteku četvrtine, čuvamo ga za poslednji period. Treba sada prvi doplivati do lopte. Pred poslednjih 8 minuta Srbija vodi sa 9:8.

22. minut - Odradila je defanziva svoj posao, ali je napad još jednom nerealizovan. Ponovo jaka odbrana Delfina, šut Drašovića brani golman Mađarske. Još po jedan napad bez rezultata, a posle isključenja tajm-aut za Mađarsku. Nacrtao je selektor Žolt Varga akciju, odradili su je Mađari, ali je Filipović još jednom sjajan! Greška u napadu naših, u poslednja dvas minuta 3/4 se ulazi sa 8:7.

19. minut - Doplivali su Mđari i treći put prvi do lopte, a to je sada značilo da im ostaje igrače više iz finiša druge četvrtine. Nova odbrana Filipovića, a onda i mnogo sreće Zalanki sam pred golom pogađa prečku. Nakon isključenja Vigmarija neuspela akcija Delfina. Gladović je zaradio isključenje, Filipović odbranio, ali su sudije rekle da je gol. Posle gledanja snimka odluka je promenjena. Upisana je nova odbrana našem čuvaru mreže, desetu u ovom susretu. Ranđelović beži rivalima i pogađa za 8:7.

Kraj druge četvrtine - Novi igrač više za Srbiju, Banijai brani prvi put, ali je nemoćan posle šuta Strahinje Rašovića. Toni Nemet jači od naših bekova i postiže novi gol. Pokušaj Drašovića je izblokiran, a isključenje je zaradio Strahinja Rašović. Greše Mađari na svu sreću! Nema faul nad Lazićem pred golom Mađara, isključen je Viktor Rašopvić, na poluvremenu je 7:7.

14. minut - Faul u napadu Mađara, ali su Delfini potpuno stali u napadu. Ipak, tu je Filipović, brani šut Vamoša! Novo iskjučenje, sada je Vico van igre, a Varga pogađa za 5:5. Konačno gol Srbije u drugpj četvrtini. Prvi gol na SP postiže mladi Petar Jakšić! Peterac za Mađarsku posle faula Vučinića. Zalanki je siguran za 6:6.

11. minut - Mađari su promenili golmana posle prvih osam minuta. Ponovo je prvi napad za našeg rivala, neodbranjina bomba Zalankija. Brzopleti su bili Delfini, hteli da što pre daju gol, ali ništa od toga. Ponovo je odbranio Filipović. Nažalost nismo iskoristili igrača više. Na drugoj strani je isključen Lukić što su Mađari iskoristili i preko Adama Nađa prišli na samo gol zaostatka - 5:4.

Kraj prve četvrtine - Posle faula nad Nemanjom Vicom, Radomir Drašović pogađa sa peterca. Ponovo brani Filipović, već petu odbranu upisuje naš čuvar mreže. Prvu intervenciju beleži i golman Mađarske Vogel. Sačuvali su Delfini mrežu ponovo, izborili peterac, a Strahinja Rašović je bio precizan. Još dve odbrane Filipovića za vođstvo od 5:2 posle prve četvrtine.

6. minut - Nismo realizovali napad, ali je i Radoslav Filipović odlično odbranio posle kontre Mađara. Isključen je Vamoš, a Strahinja Rašović pogodio za prednost Srbije. Pogađa Nađ prečku sa distance, ali nema gola ni u našem napadu. Sava Raneđlović je zaradio isključenje u poslednjem sekundu napada Mađarske. Dve vezane odrbane Filipovića, lopta se oba puta odbila u ruke rivalu. I treća odbana našeg golmana, lopta je otišla u korner. Novo isključenje, sada za Nikolu Jakića i nema gola - 3:2 za Srbiju.

3. minut - Prvi napad imali su Mađari, a Peter Kovač je postigao prvi gol na utakmici. Đorđe Lazić izjednačio glavom! Usledila je dobra odbrana Delfina, pa gol Đorđa Vučinića. Isključen je Petar Jakšić, Mađari koriste igrača više preko Deneša Varge - 2:2.

Utakmice je počela.

12.26 - Intonirane su himne Srbije i Mađarske, sve je spremno za vaterpolo spektakl. Iako nije borba za medalju ovaj meč ima veliku važnost jer od plasmana na Svetskom prvenstvu zavisi i žreb za Olimpijske igre u Parizu.

12.23 - Umesto Dušana Mandića igra mladi Luka Gladović, debitant na SP. dok umesto Nemanje Ubovića na mestu centra igra Đorđe Lazić.

12.21 - Utakmicu sude Hrvat Andrej Franulović i Amerikanac Tifani Spiritosanto.

12.14 - Sve je spremno za veliki duel aktulenog olimpijskog i aktulenog svetskog šampiona. Samo što niko od njih nije želeo da igra razigravanje od 5. do 8. mesta, nekako je logično bilo da ih gledamo u polufinalu.

12.00 - Pobednika duela Srbija - Mađarska u borbi za peto mesto na svetu čeka selekcija Grčke, koja je posle peteraca savaldala Crnu Goru sa 14:13 (10:10 u regularnom delu susreta), sa kojom će igrati poraženi iz naše utakmice.

11.00 - Srbija će biti bez Mandića koji je zaradio brutaliti protiv Hrvatske.

10.58 - Duel Srbije i prvaka sveta počinje u 12.30.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike